Deliksiz, mışıl mışıl bir uyku için uygulamanız gereken 17 yöntem

Kaliteli bir uyku, tüm hayatımızın düzene girmesini sağlar. Siz de uyku problemleri yaşıyorsanız bu önerilere kulak verin.

Birçoğumuzun gün boyu düşlediği şeylerin başında gelir; deliksiz bir uyku. Gece yatağa erken girilse de bazen uykuya dalmakta zorlanıyoruz. Haliyle bu da gün boyu yorgun olmamıza neden oluyor. İşte size kaliteli bir uyku için 17 altın kural.


(Kaynak: womansday.com)
Alışkanlıkları değiştirin
Uzmanlar; genellikle her gün aynı saatte uyanılması gerektiğini söyleyip dururdu. Ancak son yapılan araştırmalar bu söylemin doğru olmadığını ortaya koydu. Kaiser Permanente Hawaii Uyku Laboratuvarı, bireylerin uyanma saatlerini yarım saatlik aralıklarla değiştirmesi gerektiğini açıkladı. Yani bir gün 06:15'te uyanıyorsanız ertesi gün 05:45'te uyanmanız gerekiyor. Hafta sonu ise normalde uyanmanız gereken saatten bir saat fazla uyumanız doğru olur.
Alışkanlıkları değiştirin Uzmanlar; genellikle her gün aynı saatte uyanılması gerektiğini söyleyip dururdu. Ancak son yapılan araştırmalar bu söylemin doğru olmadığını ortaya koydu. Kaiser Permanente Hawaii Uyku Laboratuvarı, bireylerin uyanma saatlerini yarım saatlik aralıklarla değiştirmesi gerektiğini açıkladı. Yani bir gün 06:15'te uyanıyorsanız ertesi gün 05:45'te uyanmanız gerekiyor. Hafta sonu ise normalde uyanmanız gereken saatten bir saat fazla uyumanız doğru olur.
Yürüyüş yapın
Pensilvanya Üniversitesi'nde görev alan doçent Namni Goel "Uyandıktan hemen sonra, temiz havada birkaç blok yürüyün. Yürüyüş yapmak gün boyu uyku sorunu yaşamanızın önüne geçer" ifadelerini kullanıyor.
Yürüyüş yapın Pensilvanya Üniversitesi'nde görev alan doçent Namni Goel "Uyandıktan hemen sonra, temiz havada birkaç blok yürüyün. Yürüyüş yapmak gün boyu uyku sorunu yaşamanızın önüne geçer" ifadelerini kullanıyor.
Kitap okumayın (!)
Uzmanlar; kişinin uykusu gelmeden yatağa uzanmaması gerektiğini vurguluyor. Özellikle yatakta kitap okumanın doğru olmadığı belirtiliyor.
Kitap okumayın (!) Uzmanlar; kişinin uykusu gelmeden yatağa uzanmaması gerektiğini vurguluyor. Özellikle yatakta kitap okumanın doğru olmadığı belirtiliyor.
7 saat yeterli
Doktorlar sağlıklı bir uyku için yedi saatin yeterli olduğun altını çiziyor. Bu nedenle yatağa çok erken girmenin doğru olmadığı belirtiliyor.
7 saat yeterli Doktorlar sağlıklı bir uyku için yedi saatin yeterli olduğun altını çiziyor. Bu nedenle yatağa çok erken girmenin doğru olmadığı belirtiliyor.
Sakın düşünmeyin
Güzel bir uyku için yatağa girer girmez; uyku moduna geçmek doğrudur. Yatakta gün boyu yaşananları vs düşünmek, uyku kalitesini düşürüyor.
Sakın düşünmeyin Güzel bir uyku için yatağa girer girmez; uyku moduna geçmek doğrudur. Yatakta gün boyu yaşananları vs düşünmek, uyku kalitesini düşürüyor.
Cep telefonlarını bırakın
Yapılan araştırmalar yatağa girmeden en az yarım saat öncesinde cep telefonlarından uzaklaşılması gerektiğini ortaya koyuyor.
Cep telefonlarını bırakın Yapılan araştırmalar yatağa girmeden en az yarım saat öncesinde cep telefonlarından uzaklaşılması gerektiğini ortaya koyuyor.
Kafeinden uzak durun
Kaliteli bir uyku için saat 16:00'dan sonra kahve ve çay içmeyin.
Kafeinden uzak durun Kaliteli bir uyku için saat 16:00'dan sonra kahve ve çay içmeyin.
Buz bulundurun
Sık sık uykudan uyanıyorsanız; yatağınızın yakınına bir kase buz ve havlu bırakın. Uyandığınızda havlunun içerisine buz sarın ve boynunuza tutun. Belli bir süre mışıl mışıl uyuyacaksınız.
Buz bulundurun Sık sık uykudan uyanıyorsanız; yatağınızın yakınına bir kase buz ve havlu bırakın. Uyandığınızda havlunun içerisine buz sarın ve boynunuza tutun. Belli bir süre mışıl mışıl uyuyacaksınız.
Işıkları kapatın
Işık uyku kalitesini düşüren bir diğer faktör. Uzmanlar karanlık ortamda uyunmasını tavsiye ediyor. Şayet karanlıktan korkuyorsanız ortamı daha az aydınlatan LED ampulleri tercih etmeniz tavsiye ediliyor.
Işıkları kapatın Işık uyku kalitesini düşüren bir diğer faktör. Uzmanlar karanlık ortamda uyunmasını tavsiye ediyor. Şayet karanlıktan korkuyorsanız ortamı daha az aydınlatan LED ampulleri tercih etmeniz tavsiye ediliyor.
Kendinizi sıcak tutun
Deliksiz bir uyku için öncelikle sıcak bir banyo yapın. Duşun ardından ayaklarınıza sizi sıcak tutacak çoraplar giyin. Böylelikle çok güzel bir uyku uyuyabilirsiniz.
Kendinizi sıcak tutun Deliksiz bir uyku için öncelikle sıcak bir banyo yapın. Duşun ardından ayaklarınıza sizi sıcak tutacak çoraplar giyin. Böylelikle çok güzel bir uyku uyuyabilirsiniz.
Not alın
Yatağa uzandığınızda zihniniz sizi rahat bırakmıyor mu? O zaman hemen bir kağıt, kalem alın ve aklınızdakileri not edin. Böylelikle zihninizi boşaltıp daha kaliteli bir uyku uyuyabileceksiniz.
Not alın Yatağa uzandığınızda zihniniz sizi rahat bırakmıyor mu? O zaman hemen bir kağıt, kalem alın ve aklınızdakileri not edin. Böylelikle zihninizi boşaltıp daha kaliteli bir uyku uyuyabileceksiniz.
Sessizlik!
Gürültülü bir ortamda uyumak da uykunun kalitesini olumsuz etkiliyor.
Sessizlik! Gürültülü bir ortamda uyumak da uykunun kalitesini olumsuz etkiliyor.
Son çare ilaç
Ne yaparsanız yapın uykuya geçiş sırasında zorlanıyorsanız, doktorunuzun tavsiyesi doğrultusunda ilaçlar kullanabilirsiniz.
Son çare ilaç Ne yaparsanız yapın uykuya geçiş sırasında zorlanıyorsanız, doktorunuzun tavsiyesi doğrultusunda ilaçlar kullanabilirsiniz.
Yemeklere dikkat edin
Güzel bir uyku için akşam yemeğinde karbonhidrattan uzak durmakda fayda var.
Yemeklere dikkat edin Güzel bir uyku için akşam yemeğinde karbonhidrattan uzak durmakda fayda var.
Maske takın
Karanlık bir ortamda uyurken bile en ufak bir hareket dalmanızı zorluyorsa, bir göz maskesi edinin.
Maske takın Karanlık bir ortamda uyurken bile en ufak bir hareket dalmanızı zorluyorsa, bir göz maskesi edinin.
Lavanta mucizesi
Lavanta uykuya geçişi kolaylaştırır. Yatağa girmeden önce dilerseniz ellerinize lavantalı krem sürebilirsiniz. Yastığınıza birkaç damla lavanta kolonyası damlatmak da uyumanızı kolaylaştıracak.
Lavanta mucizesi Lavanta uykuya geçişi kolaylaştırır. Yatağa girmeden önce dilerseniz ellerinize lavantalı krem sürebilirsiniz. Yastığınıza birkaç damla lavanta kolonyası damlatmak da uyumanızı kolaylaştıracak.
Ses uyutmuyor mu?
Duyduğunuz her ses sizi rahatsız edip, uykunuzu mu bölüyor? O zaman kulaklarınıza tıkaç takmayı deneyin.
Ses uyutmuyor mu? Duyduğunuz her ses sizi rahatsız edip, uykunuzu mu bölüyor? O zaman kulaklarınıza tıkaç takmayı deneyin.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >