Deniz suyu neden tuzludur?

​Deniz suyu neden tuzludur?
​Deniz suyu neden tuzludur?

Deniz suyunun neden tuzlu olduğunu daha önce hiç düşündünüz mü? Bunun için su döngüsüne bakmak gerekiyor...

Denizlerin neden bu kadar tuzlu olduğunu anlamak için, su döngüsünden başka bir yere bakmayın. Basitçe belirtmek gerekirse, su döngüsü tatlı su, gökyüzünden yağmur şeklinde düştüğünde başlar. Sonunda nehirler, göller ve okyanuslarda bulutları oluşturarak döngüyü tekrarlamak için buharlaşmaya başlar.

Su döngüsünün her aşamasında biraz daha derine inerseniz, tuzun karışıma nasıl girdiğini göreceksiniz. Yağmur gibi düşen tatlı su %100 saf değil. Karbon dioksit ile atmosfere karışırken, hafif asitli bir yapıya sahip olur. Dünya yüzeyine ulaştığında, su yollarına ulaşmak için karadan geçer. Toprağın üzerinden geçen suyun asidik yapısı kayaları parçalayıp bu kayalardaki iyonları yakalar ve onları denize taşır. Bu iyonların yaklaşık yüzde 90'ı sodyum veya klorürdür. Bildiğimiz gibi birlikte reaksiyona girere tuzu oluştururlar.

Okyanusa ulaşan tatlı su, bulutlar oluşturmak için buharlaşır. Bununla birlikte, sodyum, klorür ve diğer iyonlar denizin karakteristik tuzluluğunu sağlamak için zaman içinde biriktirdiklerinin arkasında kalırlar. Okyanus katında yer alan hidrotermal menfezler, daha fazla sodyum ve klorür de dahil olmak üzere, ilave çözülmüş mineralleri serbest bırakarak denizin tüyler ürpertici doğasına katkıda bulunurlar.

Şaşırtıcı olan, okyanusların oluşmasından bu yana ne kadar su akışı olduğu ve su altındaki havalandırma kanallarından gelen tuzun ne kadar fazla olduğudur. Çözünmüş tuzlar, tüm okyanus suyunun ağırlığının yüzde 3,5'ini oluşturur ve eğer bu tuzu denizden çıkartabilirseniz, Dünya'nın tüm toprak kütlesi üzerinde 153 metre kalınlığında bir tabaka oluşturabilirsiniz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >