'Deprem Ağı' uygulaması Bolu depremini önceden haber verdi mi?

Deprem ağı uygulaması
Deprem ağı uygulaması

Bolu'da meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki depremin ardından sosyal medyada kullanıcılar peş peşe 'Deprem Ağı' uygulamasının deprem öncesinde uyarı verdiğini belirtti. Kullanıcılar deprem ağı uygulamasının uyarıyı 30 saniye önce bildirdiğini söyledi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından gündeme gelen 'Deprem Ağı' uygulaması saat 13:55'te Bolu'da meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki depremden 30 saniye önce kullanıcılara bildirim gönderdi. Kullanıcılar sosyal medyadan uygulamanın gönderdiği uyarının ekran görüntülerini peş peşe paylaştı.

  • Deprem Ağı uygulaması nedir?
  • Deprem Ağı, depremlerde en kapsamlı deprem uygulamasıdır ve dünyanın birçok ülkesinde sismik dalgalar ulaşmadan önce sizi uyaran tek erken deprem uyarısı sistemidir. 9 Ocak 2023 tarihinde güncellenen uygulama, sadece Google Play Store’da 5 milyon indirmeyi aşmış durumda.

Deprem Ağı uygulamasının önceden uyardığına dair paylaşım yapan Twitter kullanıcıları;

Uygulama hakkında uzman yorumları

Uzman isimler deprem uygulamaları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Tahliyeye yeterli zaman tanımıyor

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şükrü Ersoy: Depremi önceden bilme diye bir şey yok. Olan depremdeki zaman farkını kullanarak uyarı yapan bir uygulama. Kullanıcı 10 saniye önceden kendi bölgesinin sallanacağını öğrenirse ne yapabilir, örneğin evde güvenli bir yere konuşlanabilir. Ama tahliye için yeterli zaman aralığı yaratmaz. Ama örneğin ocakta Yemek pişiriyorsanız, görür görmez ateşi kapatabilirsiniz, zemin katta oturuyorsanız belki koşarak çıkabilirsiniz.

Olan depremi haber veriyor

Deprem tahmini uzmanı Oksal Erev: Deprem ağı, kullanıcılara olan depremi Haber verme uygulamasıdır. Deprem p, s, r dalgalarıyla yayılır. Bu dalgaların ilki p, esas yıkıcı olan ise s dalgasıdır. Deprem ağı örneğin Kahramanmaraş’ta deprem olduktan sonra aldığı sinyallerle Mersin’e bildirim gönderiyor. Mersin’deki kişi kendisinin de sallanacağını birkaç saniye önce öğrenmiş oluyor.

Bu uygulama depremi önceden bilinmesini sağlamıyor. Depremin merkez üssünde oturan insanlar için anlamlı değil. Olanı kullanıcılarla paylaşma sistemi.

Hedefimiz 88 saniye önce bildirim

EDİS CEO’su ve kurucu ortağı yüksek mühendis Ali Emre Erişen: Bizim üzerinde çalıştığımız bir Uygulama var. EDİS’i (Erken Deprem İkaz Sistemi) haziranda fabrikaların kullanımına açtık. EDİS ile deprem sarsıntılarının yerleşim yerlerine gelişini beklemeden, depremi oluşum anında yakalayarak kaynağının uzaklığına bağlı olarak saniyeler öncesinde fazladan zaman kazandırmak mümkün. Depremin başlamasının ardından 20 salise gibi bir zaman sonra Bildirim gönderebiliyoruz. Hedefimiz 88 saniyeye kadar önceden bildirim vermek. Bunu kullanıma açacağız. Öncelikle AFAD uygulamayı kullanacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >