Deprem nedeniyle 100 binden fazla araç ağır hasarlı: İhbar beklenmeden ödeme yapılıyor

Depremde zarar gören araçlar
Depremde zarar gören araçlar

7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki depremler sonrası hasar tespit çalışmaları sürüyor. Kahramanmaraş Milli İrade Meydanında Maliye Bakanlığı tarafından kurulan stantta, depremde ev, iş yeri ve araçları zarar gören vatandaşların başvuruları yapılıyor. Kasko sigortasında deprem teminatı olanlar için sigortalıların hasar ihbar etmelerini beklemeden aksiyon alıp sigortalılarla doğrudan irtibata geçip dosya acenteler sigorta şirketleri tarafından açılıp hasar ödemeleri yapılıyor.

Sigorta Komisyonu Başkanı Turusan Bağcı konuyla ilgili açıklamalarda bulunan şu ifadeleri kullandı:

“Deprem bölgesinde toplam 3 milyon 150 bin araç var. Bunların yüzde 17’si yani 530 bini kasko sigortalıdır. Bu araçlarda da minimum yüzde 30-40'ında hasar bekleniyor.

'150-200 bin araçta hasar beklentisi var'

Yaklaşık 150-200 bin arasında araçla ilgili ciddi bir hasar beklentisi var. Bu anlamda araç sayısı 200 bin olsa dahi ortalama araç bedellerini 300 bin lira olarak alsak ciddi anlamda hasar ödemesi söz konusu olacağını düşünüyorum.

'Kasko poliçeleri otomatik teminattır'

Kasko poliçelerinin hemen hemen tamamında deprem teminatı otomatik olarak verilmektedir. Birkaç şirkette sigortalı deprem istemiyorum derse deprem teminatı çıkarılabiliyor veya muafiyetle deprem teminatı da verilebiliyor. Ancak birkaç adetten fazla değildir.

Yapılan hasar başvurularının hemen hemen tamamında hasar değerlemesi yapılıp çok hızlı hasar ödemelerine başlanıldı. Bütün sigorta acenteleri, experler bölgede hasar konusunda destek veriyor.

'Kaskoda hasar ödemelerinde hiçbir şikayet olmadı'

Özellikle sigorta şirketleri ile yaptığımız görüşmelerde deprem konusunda daha da hassas olduklarını bu sebeple öncelik verip ilgili hasar ödemesi yaptıklarını, hasar ödemesinde de şu ana kadar bize yansıyan kasko sigortalarında hiçbir şikayet olmadığını söyleyebiliriz.

'Hasar ihbarları beklenmeden ödeme yapılıyor'

Hatta kasko sigortasında deprem teminatı olanlar için sigortalıların hasar ihbar etmelerini beklemeden aksiyon alıp sigortalılarla doğrudan irtibata geçip dosya acenteler sigorta şirketleri tarafından açılıp hasar ödemeleri yapılıyor.

Depremzedeler hasar ihbarı yapmadan biz onları arayabiliyoruz. O bölgede arabalarla ilgili acenteler, eksperler arabanın plakası biliniyorsa resimleri çekilip çalışmalarını başlatıyorlar.

'Sigortalılar hasar ihbarını mutlaka yapsın'

Tabi ki sigorta şirketlerinin irtibata geçip dosya açmasını da beklememek lazım sigortalılar bu dönemde unutmasınlar hem konut hem iş yeri hem de kaskolarıyla ilgili hasar ihbarlarını mutlaka yapsınlar.

'Toplam hasar 1 milyar dolar'

Deprem bölgesinde sigortalı toplam hasarın yaklaşık 1 milyar dolar yani 18-20 milyar TL civarında olacağını öngörüyorum. Bölgede 13 milyondan fazla nüfus var. 2.6 milyon konut var. Bunun 1.3 milyonunun zorunlu deprem sigortası var. Yaklaşık konutların yüzde 20’sinin yani 450 bininin DASK dışında konut paket sigortası var.

'Deprem bölgesinde 4 milyona yakın poliçe var'

3 milyon 150 bin aracın 530 bin kasko poliçesi var. Gene çok önemli bölgedeki insanların 1.7 milyon kişinin de hayat sigortası olduğunu tespit ettik. Bunların neredeyse tamamı bankadan kredi kullanırken yapılan kredili hayat sigortasıdır.

Bunların hepsini topladığımızda deprem bölgesinde toplam 4 milyona yakın sigorta poliçesi vardır. Araçlardaki rakam 1 milyar liranın üzerinde olur.

Deprem bölgesinde kasko oranı neden düşük?

Küçük bölge olması, gelir düzeyinin düşük olması, kasko fiyatlarının pahalı geliyor olması, bölgenin kaza oranları düşük olması, insanların böyle büyük bir depremi beklemiyor oluşu kasko poliçe oranlarının bölgede ya da diğer illerden daha düşük olmasına neden oluyor.

Aynı şey özel konut sigortaları için de söylenebilir. Ortalama konut sayısının yüzde 20’si oranında konut poliçesi mevcut. Maalesef deprem gerçeği bize şunu gösterdi. Hem canımız hem malımızı eksiksiz sigortalamak çok önemli ve en ucuz koruma yöntemidir.

Hem konut sigortası, kasko poliçesi, iş yeri hem de hayat poliçelerinin yapılması ve önemli depremde daha da ortaya çıktı.

Karşılanır, deprem otomatik teminattır. Araçların zararının tamamı karşılanır.

Kasko yaptıranlar poliçede neye dikkat etmeli?

Bence mevcut poliçesi olanları poliçelerini kontrol etmesi ‘deprem muafiyeti var mı?’ diye bakmaları gerekiyor. Mevcut kasko poliçesi yaptıracak olanların da sadece fiyata odaklanmaması geniş kapsamlı deprem gibi teminatları içinde barındıran muafiyetlerin olmadığı ya da en az muafiyetlerin olduğu poliçeleri tercih etmeleri çok önemlidir”

Kaynak: Milliyet

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >