Deprem öncesi neden uğultu olur?

Arşiv
Arşiv

İstanbul’un Karadeniz kıyılarında meydana gelen deprem, birçok ilçeden de hissedildi. Sosyal medyada paylaşılan videolarda ise depremden hemen önce uğultu duyulduğu iddia edildi. Peki gece saatlerinde duyulan bu uğultu neydi? Deprem öncesinde uğultu meydana neden gelir?

İstanbul'da dün gece saatlerinde AFAD verilerine göre 3.8; Kandilli verilerine göre 4.1 şiddetinde deprem meydan geldi. Depremden hemen önce bir sosyal medya kullanıcısı tarafından kayıt altına alınan ses ise merak konusu oldu. İstanbul'da ve çevre illerde oturan birçok kişinin duyduğunu iddia ettiği uğultunun sebebi ne olabilir? İşte tüm merak edilenler…

Deprem öncesi uğultu meydana gelir mi?

Depremler, yerkabuğundaki fay adı verilen kırıklarda meydana gelir. Faylar, kayanın kırılgan özelliğe sahip olmasından dolayı yüksek basınç (gerilme, sıkışma veya bükülme) altında kırılmasıyla oluşur. Gerilme levhaların kademeli hareketi sonucunda yerkabuğunun değişik noktalarında meydana gelir. Depremler, kayalık bir alanda oluşan gerilmenin ani bir harekete yol açacak kadar yükselmesiyle olur. Bu hareket, kayanın en zayıf noktasında kırılmasıyla yeni bir fay oluşturabilir ya da kaya var olan fay boyunca kayar. Bunun sonucunda, gerilmenin boşalmasıyla olağanüstü büyük boyutta enerji açığa çıkar. Bu işlemler sırasında bazen depremin sesi de yeryüzünden duyulabilir hale gelir.Dün akşam İstanbul'da duyulduğu iddia edilen ses deprem öncesi levhaların hareket sesi olabilir.

"Deprem dalgaları yayılırken ses yapar"

Konuyla ilgili açıklama yapan Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, "Bu depremin İstanbul’u veya Marmara’yı etkileyecek bir niteliği yok. Endişe etmesin kimse. Deprem dalgaları yayılırken ses yapar. Dalgalar yer kabuğunu oynatırken ses yapar. ‘Uğultu’ olarak duyulan ses budur. Büyük depremlerde daha şiddetli duyulur. Bu sesi hiç unutamayanlar da vardır. Her depremde olur bu. Özel bir durum değil. Gece her yer daha sessiz olduğu için daha kolay duyulur" dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >