Deprem sonrası çocuklara doğru yaklaşım: 'Abartılı ve koruyucu bir tutum sergilenmemeli'

Doğal afetler sırasında çocukları korkutmak yerine doğru bir yaklaşımla onlara güven vermeliyiz.
Doğal afetler sırasında çocukları korkutmak yerine doğru bir yaklaşımla onlara güven vermeliyiz.

İstanbul dün 5,8 şiddetindeki depremle sarsıldı. Herkesi sokağa döken depremde şüphesiz en fazla korku yaşayanlar çocuklar oldu. Özellikle velilerin panik halinde okullara koşması çocuklar üzerinde daha büyük bir korku ve paniğe neden olabilir. Peki, bu tür doğal afetlerde çocuklara karşı yaklaşımımız nasıl olmalı? Detaylar haberimizde.

Deprem, sel gibi doğal afetlerde çocukları doğru bir şekilde bilgilendirmek ve yönlendirmek gerekiyor. Dün İstanbul'da yaşanan 5,8 şiddetindeki depremin ardından, veliler çocuklarını almak için okullara koştu.

Ancak çocukların yanında panik halinde olmak onları daha çok korkutacaktır. Peki, bu durumlarda nasıl davranmalıyız?

Depremde çocuklara karşı yapmamız gerekenler

1. Çocukları, yaşanan olaylar hakkında bilgilendirmek onlara güven verir.

2. Çocuğa depremin ne olduğunu, nasıl oluştuğunu, çok ender olarak ortaya çıktığını, ama şimşek çakması, gök gürültüsü ya da fırtına kadar olağan bir doğa olayı olduğu anlatılmalıdır.

3. Çocuğun ne söylediğini ve nasıl söylediği dikkatle dinlenmeli; sesinin tonu, yüz ifadesi, gözlerindeki ifade, dudaklarındaki ve ellerindeki titreme gibi duygularını yansıtan jestlerine dikkat edilmelidir.

Panik halindeki çocukları, daha fazla paniğe sokmamalıyız
Panik halindeki çocukları, daha fazla paniğe sokmamalıyız

4. Çocuğun anlatımını sakince dinlemeli ve duygularını olabildiğince boşalttığına emin olunmalıdır.

Çocuklarımız korku halindeyken onlara güvende olduklarını anlatmalıyız
Çocuklarımız korku halindeyken onlara güvende olduklarını anlatmalıyız

5. Kesinlikle ve kesinlikle abartılı koruyucu bir tutum sergilenmemelidir

6. Resim çizerek ya da yazarak duygularını boşaltmak da mümkündür, yoğun duygu yaşayan çocuklara bunun için ortam sağlanabilir

7. Çocuklarla, yaşanılanlar hakkında bir şey saklamadan, yanlış bilgi vermeden onların anlayabileceği bir dille konuşulmalıdır.

8. Konuşurken onun göz hizasına gelinerek, elleri tutularak konuşulması çocuğun güven ihtiyacını karşılamasına yönelik önemli yaklaşımlardandır.

9. Sorularına doğru ve basit cevaplar vermek, neler olduğunu ve sonrasında neler yaşayacağını, yaşamında nelerin değişeceğini doğru olarak açıklamak önemlidir.

10. Bir daha olmayacak gibi bir söylem yerine "Bir daha olabilir, fakat biz baş etmek için gerekli önlemleri alıyoruz" gibi söylemler doğru olacaktır.

11. Yaşanılan bu ciddi durumun, olduğundan daha hafif bir şekilde ya da abartılarak anlatılmaması da çok önemlidir.

Çocuklara gerçek ve doğru cümleler kullanmak gerekiyor
Çocuklara gerçek ve doğru cümleler kullanmak gerekiyor

12. Örneğin, ''Senin de fark ettiğin gibi deprem tehlikeli bir şey. Başımızdan çok üzücü olaylar geçti. Ama bizler şimdi güvendeyiz. Bu konu ile ilgili kişiler ve yardım kurumları bize yardım ediyor, bunları geçici bir dönem için yaşıyoruz'' gibi bir açıklama yararlı olacaktır.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >