Deprem uzmanı cevapladı: Faylar birbirini etkiledi mi, depremler neden bitmiyor?

Elazığ'da yaşanan depremde birçok bina ağır hasar aldığı için yıkılıyor
Elazığ'da yaşanan depremde birçok bina ağır hasar aldığı için yıkılıyor

Manisa'nın Akhisar ilçesinde 22 Ocak gecesi meydana gelen 5,4 büyüklüğündeki ve Elazığ'da 24 Ocak akşamı yaşanan 6,8 büyüklüğündeki depremlerin ardından, bugün Manisa'da yine 4,8'lik bir sarsıntının yaşanması üzerine vatandaşlar, "Depremler neden bitmiyor?" sorusunu sormaya başladı. Konu hakkında katıldığı bir canlı yayında açıklamalarda bulunan Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, depremlerin Ege'nin fay yapısından kaynaklandığı ve insanların hissedebileceği büyüklükteki artçıların bazen haftalar, bazen ise aylarca sürebileceğini söyledi.

Geçtiğimiz hafta cuma günü Elazığ'da yaşanan 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından Manisa'da meydana gelen 4,8'lik sarsıntı, iki fayın birbirini etkilediği yönünde yorumların yapılmasına sebep oldu. Konu hakkında NTV'ye konuşan Prof. Dr. Okan Tüysüz, fayların sadece yakınlarında bulunan faylarla etkileşim içine girebileceğini, aralarında yüzlerce kilometre uzaklık bulunan fayların birbirlerini etkilemesinin mümkün olmadığını söyledi.

İşte Prof. Dr. Tüysüz'ün açıklamaları:

Faylar sadece yakınındaki faylarla etkileşim içine girer. Aralarında yüzlerce kilometre uzaklık olan fayların birbirlerini etkilemesi mümkün değil

Türkiye bir deprem ülkesi ve Türkiye'nin herhangi bir yerinde deprem olması şaşırtıcı değil.

Türkiye'deki depremler 1900'lerden itibaren ölçülmeye başlandı. Önceki depremleri fay kazılarından ve tanıklara dayanan görüşlerden öğreniyoruz.

Türkiye'nin herhangi bir yerinde yaşanan 4-5 büyüklüğündeki bir deprem, biz yer bilimciler için şaşırtıcı olmamaktadır.

Manisa'da 5-6 gün önce meydana gelen 5,4 büyüklüğündeki depremin uzun sürebileceğini ve ardından artçıların yaşanacağını söylemiştik. Bu, Ege'nin fay yapısından kaynaklanmaktadır. Bölgede bir bloku aşağı bir bloku yukarı çıkan normal faylar bulunuyor. Bu tür faylarda insanların hissedebileceği büyüklükteki artçı depremler bazen haftalar bazen aylar sürebiliyor. Hissedilmeyen küçük depremler sürekli var.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >