Depremi önceden tahmin eden sistem korkuttu: Kapıda İstanbul depremi mi var?

istanbul haritası
istanbul haritası

Fransız, Alman ve Türk araştırmacılar, fay hatlarının hareketini gözlemleyip yorumlayan bir sistem geliştirdi. Söz konusu yöntem İstanbul depremi hakkında oldukça önemli bilgiler veriyor…

İçinde İstanbul’un da yer aldığı Kuzey Anadolu Fay Hattı büyük depremler üreten bir fay hattı olarak tanımlanabilir. İstanbul-Silivri arasındaki bölgede bulunan fay hattı ise 250 yıldır bir kırılma yaşamadı. Bu bölgenin büyük depremler yaşayıp yaşamayacağı konusunda ise çeşitli tahminler yürütmek mümkün.

Fay hattının zaman içerisinde düzenli olarak hareket etmesi, fay hattının belirli aralıklarla kırılıp küçük depremler üretebilmesini mümkün kılıyor. Fakat su altındaki fay hatlarını uzun süre gözlemleyebilmek pek de kolay değil. Geophysical Research dergisinde yer alan araştırmaya göre bilim insanları, su altındaki fay hatlarının izlenmesi için bir yöntem geliştirdiler. Araştırmacılar, su altındaki fay hattı boyunca fayın her iki tarafına ses dalgalarını algılayıp yayabilen cihazlar yerleştirdiler. Bu cihazlar, belirli zaman aralıklarında birbirlerine veri transferinde bulunup cihazlar arasındaki ses dalgalarının gidiş-dönüş zamanları arasındaki zaman farkı ölçüyorlar.

Bu yöntem sayesinde 2014’ün Ekim ayından itibaren her 6 ay süresince Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın İstanbul-Silivri bölümünde ölçümler yapıldı. Bu ölçümler neticesinde fay hattının bu bölümünün 1 yılda 6 milimetreden fazla hareket etmediğini gösteriyor. Bu sonuç, araştırmacılar tarafından hiç de olumlu bir gelişme olarak değerlendirilmiyor. Zira fayın uzun süre kımıldamadan durmasının, fay hattının bu bölümünde biriken enerji nedeniyle büyük bir depremi meydana getireceği düşünülüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >