Dev projede tarihi gün: TürkAkım doğal gaz hattı açıldı

TürkAkım projesinde vana açıldı
TürkAkım projesinde vana açıldı

Rusya'nın doğal gazını Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden de Avrupa'ya ulaştıracak TürkAkım doğal gaz boru hattı, İstanbul'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in katıldığı törenle açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan açılışta yaptığı konuşmada "Proje sayesinde 15 milyon hanenin yıllık doğal gaz ihtiyacı karşılanacak" dedi.

Rus gazını Karadeniz altından boru hatları ile Türkiye ve Avrupa'ya taşıyacak olan doğal gaz boru hattı projesi TürkAkım'ı bugün açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya Devlet Başkanı Putin'in katıldığı törenle hizmete açılan doğal gaz boru hattı üzerinden Türkiye'nin gaz sevkıyatında transit riskler ortadan kalkacak. Avrupalının gaz ihtiyacı da bu hattan karşılanacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

"15 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacı karşılanacak"

TürkAkım, Rus dostlarımızla beraber büyük emek harcadığımız, hem ikili ilişkilerimiz bağlamında tarihi nitelikte bir projedir. Projede deniz bölümünün tamamlanması neticesinde değerli dostum Putin ile geçen yıl tören düzenlemiştik. Bir sene içerisinde hedeflediğimiz şekilde hattı başarıyla tamamladık ve şimdi de açılışını yapıyoruz. Proje sayesinde 31,5 milyar metreküplük doğal gazın 15,75 milyar metreküpü aracı hiçbir ülke olmadan doğrudan ülkemize ulaşacaktır. Böylece 15 milyon hanenin yıllık doğal gaz ihtiyacını da karşılamış olacağız.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin

Karşılıklı yatırımlarımız 10 milyar doları aştı

İki ülke arasındaki münasebetler 500 yıla ulaşıyor. İstiklal harbinde Rus dostlarımızdan gördüğümüz desteği unutmak mümkün değildir. Soğuk savaş döneminde komşuluk hukukunun bozulmasına müsade etmemişlerdir. Sayın Putin'in güçlü iradesiyle ilişkilerimizde çok farklı ivme yakaladık. 300-400 milyon dolar seviyesindeki ticaret hacmimizde 100 milyar dolarlık hedefi konuşuyoruz. Özellikle son 3 yılda ikili ticaretimizde düzenli artış yaşıyoruz. Turizmde rekor kırıyoruz. 75 milyar dolarlık müteahhitlik işler yaptık. Karşılıklı yatırımlarımız 10 milyar doları aştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >