Dev teknoloji şirketleri 'sağlık' sektörüne yatırımlarını artırıyor!

Sağlık sektörü
Sağlık sektörü

Aralarında Microsoft, Google, Amazon ve Apple'ın da bulunduğu birçok farklı dev isim, sağlık sektöründeki yatırımlarını artırmaya devam ediyor. Son olarak Google'ın milyonlarca kullanıcısı üzerinden elde ettiği verileri sağlık sektöründe kullanacağı netleşti. Detaylar haberimizde:

Microsoft, Google, Amazon ve Apple olmak üzere köklü birçok teknoloji şirketi, 'sağlık' alanında çalışmalar yapıyor. Özellikle son yıllarda akıllı bileklik ve akıllı saat gibi giyilebilir teknoloji ürünlerinin artmasıyla çalışmalar da hız kazanmaya devam ediyor. Büyük teknoloji şirketlerinin bu alandaki yatırımlarını artırmasının en büyük sebebi sağlık sektörünün değerinin artması olarak görülüyor.

Az önce isimleri geçen dev üreticiler aslında teknoloji sektöründe pastanın en büyük dilimlerini birlikte bölüşüyor. Microsoft, birçok farklı hizmetiyle dünyanın en zengin şirketleri listesinde yer alırken; Google, arama motoru ve sayısız servisiyle her alanda kullanıcılara hizmet veriyor. Öte yandan dünyanın en büyük elektronik ticaret şirketi Amazon'da da benzer bir durum söz konusu. Dünyanın ilk 1 trilyon dolarlık şirketi olan Apple ise özellikle iPhone'larla bu şirketler arasında kendisini gösteriyor.

Ülkeler bazında sağlık sektörüne yapılan yatırımlar her geçen gün artıyor.
Ülkeler bazında sağlık sektörüne yapılan yatırımlar her geçen gün artıyor.

ABD sağlık sektörünün geçen yıl yaptığı ciro 3.4 trilyon dolar!

Bu şirketler kendi isimleriyle sağlık sektöründe varlık göstermenin yanı sıra bir anlamda arka planda kalan irili-ufaklı birçok kurum ve kuruluşa da maddi / manevi destek sağlıyor. Şöyle ki; şu anda Microsoft CEO'su Bill Gates ve Amazon CEO'su Jeff Bezos'un da aralarında bulunduğu birçok isim Grail olarak isimlendirilen ve bu alanda hizmet veren Amerikan 'startup' şirketine destek sağlıyor. Şimdiye kadar 1.6 milyar dolarlık kuruluş ve iştirak sermayesi toplayan Grail, sağlık sektöründe varlığını kuvvetlendirmeye devam ediyor. Yalnızca geçen sene ABD sağlık piyasasının yaptığı ciro ise 3.4 trilyon dolar olarak ifade ediliyor. Dolayısıyla bu pastadan pay almak isteyen şirketler ve CEO'lar harekete geçmeye devam ediyor.

Alphabet çatısı altında devam eden çalışmalarla birlikte Google'ın önümüzdeki dönemlerde kullanıcı verilerini yapay zekâyla birlikte kullanacağını gösteriyor.
Alphabet çatısı altında devam eden çalışmalarla birlikte Google'ın önümüzdeki dönemlerde kullanıcı verilerini yapay zekâyla birlikte kullanacağını gösteriyor.

Milyonlarca kullanıcı verisi inceleniyor!

Google'ın çatı şirketi Alphabet, sağlık alanıyla alakalı elde ettiği verileri Verily Life Sciences (VLS) isimli araştırma şirketiyle bir araya getirip kullanmaya başlıyor. Milyonlarca farklı kullanıcıya ait olan bu veriler, ince elenip sık dokunduktan sonra yapay zekâ desteğiyle birlikte sağlık alanında önemli adımlar atılmasını sağlayacak gibi görünüyor.

Dev şirketlerin yaptığı yatırımlar sonucu ortaya çıkacak olan somut ürünler aslında öncelikle kendi şirket çalışanları tarafından test edilecek. Klinikler ve özel

muayenehanelerde geliştirilen ürünler böylece doğrudan şirket çalışanları tarafından denenmiş olacak. Aslında bu şirketlerin sağlık sektörüne yönelmiş olması birbirleri arasında da çetin bir rekabete gireceklerinin göstergesi. İlerleyen yıllarda nasıl bir sonuçla karşılaşılacağı da merak konusu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >
KAYNAK / KARAR GAZETESİ