Akondroplazi hastaları için yasal düzenleme: Cücelik 'engel' sayılacak

Akondroplazi hastası Umut Kösemen, engelli statüsüne alınmalarını değerlendirdi.
Akondroplazi hastası Umut Kösemen, engelli statüsüne alınmalarını değerlendirdi.

Türkiye ile birlikte tüm dünyada ağır genetik hastalıklarına rağmen engelli statüsünde gösterilmeyen cüceler (akondroplazi) için müjdeli haber geldi. Kamu Denetçiliği Kurumu'nun cücelerin de engelli statüsünde değerlendirilmeleri ve temel haklarından yararlanabilmeleri için yapılan çalışmalar sonuca ulaştı. Akondroplazi hastaları da artık tüm sosyal haklardan yararlanabilecek.

2016'da KDK'ya mağduriyetlerinin giderilmesi için yapılan başvurunun ardından harekete geçen hükümetin bu kararıyla engelli statüsüne kavuşan cüceler artık erken emeklilik hakkından yararlanabilecek. Çoğu fiziksel nedenlerle iş bulamayan cüceler e-KPSS hakkı da elde etti, böylece artık kamu ve özel her yerde zorunlu istihdam hakkından faydalanacaklar.

Akondroplazi hastası Umut Kösemen yaptığı açıklamada, engellerine rağmen Türkiye'yi en iyi şekilde temsi ettiğini dile getirdi.
Akondroplazi hastası Umut Kösemen yaptığı açıklamada, engellerine rağmen Türkiye'yi en iyi şekilde temsi ettiğini dile getirdi.

Engelli kadrosu olan yerlerde çalışabilecekler. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aracılığı ile engelli maaşına bağlanacak olan cüceler, doğum yardımı, vergi indirimleri, ÖTV ve engelli araç desteği ile birlikte hastalıkları nedeniyle yoğun ihtiyaç duydukları özel ayakkabı, protez ve çeşitli cihazları da SGK tarafından karşılanacak. Tüm sağlık sigortaları ve ilaçları da devlet tarafından verilecek

Kösemen, 20 yıldır Aikiodo yaptığını ve siyah kuşak olduğunu söyledi.
Kösemen, 20 yıldır Aikiodo yaptığını ve siyah kuşak olduğunu söyledi.

Devlet asırlık mağduriyeti giderdi

  • Dünyada ilk kez cüceleri sosyal haklar noktasında tanıyan tarihi karar için konuşan cüce Umut Kösemen (45), şunları söyledi:
  • Yüzde 54 engelliyim, boyum 1.32. 20 yıldır Aikido sporu yapıyorum, siyah kuşağım var, şimdi 2021'de Almanya'da yapılacak 'cüce oyunlarında' Türkiye'yi okçuluk alanında temsil edeceğim. İki üniversite okudum, iki dil biliyor ve dolu bir CV'm var. Buna rağmen 'boyun kısa' deyip iş vermiyorlar. Yıllarca mücadele verdik, cüceler engellerine bir de manevi yaralanma ekleniyor. Araçlara binemiyoruz, inemiyoruz, ev, eşyalar, giysiler kısaca var olan her şey bizden çok büyük. Ortalama ömrümüz 50-55 yıl. Hastalığımızı bilen yok ama bizi gören gülüyor. İşte tüm bu mağduriyetleri hükümet duydu.
  • Çok mutluyuz, bu tarihe geçecek bir karar. Yıllarca mücadele ettik, çoğu arkadaşımız bu sonucu göremeden hayatını kaybetti ama Cumhurbaşkanlığı. KDK ve TBMM'nin büyük desteği ile artık devlet bize 'sizin için varız, yanınızdayız' dedi. İnsanlar bize gülüyordu, şehirlerdeki her şey bize büyük, otobüse bile binemiyorduk şimdi devlet artık hayatı bize kolaylaştıracak. Artık yüzde 40 oranla tüm sosyal haklara sahip olduk. Hükümetimiz asırlık yarayı kapattı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >