Dezenfektanda 'merdiven altı' uyarısı: Uzun süreli kullanımda kanser riski var

Dezenfektan kullanırken merdiven altı üretim olmamasına dikkat
Dezenfektan kullanırken merdiven altı üretim olmamasına dikkat

Türkiye’de de görülen corona virüsten korunmak isteyenler, el dezenfektanı ve kolonyalara yoğun ilgi gösterince dezenfektan ve kolonya fiyatları da arttı. Talebin yoğun olmasının ardından uzmanlar vatandaşları özellikle merdiven altı üretimlere karşı uyarı yapıldı.

Antalya Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Sacit Tayfun, dezenfektanların sadece elleri koruduğuna ancak yeni tip corona virüsün çoğunlukla hava yoluyla bulaştığına dikkati çekerek dezenfektanın virüsleri sadece öldürmeyip üremelerini durdurduğunu söyledi.

‘Dezenfektan kullandım, virüs bana bulaşmaz’ diye bir şey yok

Tayfun, "Zaten bu dezenfektanlar yüzde 100 korumaz. En fazla yüzde 80 koruyor. ‘Dezenfektan kullandım, virüs bana bulaşmaz’ diye bir şey yok, her türlü bulaşabilir. Yüzünüze birisi hapşırınca alırsınız virüsü.

Merdiven altı üretimle kanser olma riski var

Merdiven altı bir imalathane yüzde 1 kullanacağı kimyasalı yüzde 10 kullanırsa tamamen tehlikeli bir madde haline geliyor. Uzun süreli kullanımlarda kanser olma riskiniz dahi var. O dezenfektan ellerinizi tahriş edebilir. Taklit ürünler cilt kanserine dönüşebilir. Kolonya içlerindeki en masum olanı. Virüsle birlikte merdiven altı üretim de arttı. Orijinal ürünleri de birebir taklit ediyorlar" diye konuştu.

"Eller 20 saniye yıkanmalı"

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı ve Viroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Çolak ise elleri sabunlu suyla yıkamanın yerini hiçbir önlemin tutmadığını söyledi.

Ellerin 20 saniyenin üzerinde yıkanması gerektiğini ifade eden Prof. Çolak, 'Mini mini bir kuş donmuştu' şarkısı ellerin yıkanması sırasında söylenirse şarkı bittiğinde ortalama 25 saniyenin geçmiş olabileceğini kaydetti.

"El yıkamanın yerini hiçbiri tutmuyor"

Piyasada satılan el dezenfektanlarının içeriğindeki alkolün 70 derecenin üzerindeyse kullanılabileceğini anlatan Prof. Dr. Çolak, "Kullanmak isteyenler içeriğini mutlaka okusunlar. İnsanlar 'el dezenfektanını nereden alacağım?' paniği yaşıyor. 80 derece yazan kolonyalar virüse karşı etkili. Ellerini kolonya ile yıkayabilirler. Hiçbir yere silmeden kurumasını bekleyecekler. Özellikle sprey olanları tavsiye ediyoruz. Havayla teması az olduğu için. Ancak şu önemli el yıkamanın yerini hiçbiri tutmuyor" dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >