Dijital bankacılık yönetmeliği Resmi Gazete'de

Dijital bankacılık
Dijital bankacılık

BDDK'nın 19 Ağustos’ta taslak metnini kamuoyuyla paylaştığı dijital bankacılık yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. yönetmelikte, dijital bankaların kredi müşterilerinin yalnızca finansal tüketiciler ve KOBİ’ler olacağı ifade edildi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından hazırlanan Dijital Bankaların Faaliyet Esasları İle Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik, 1 Ocak 2022 itibariyle yürürlüğe girecek.

Dijital
Dijital

19 Ağustos’ta kamuoyuna taslak metni sunan BDDK’nın, yapılan son çalışmalarla tamamladığı ve Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğin amacı “Bu yönetmeliğin amacı, sadece elektronik bankacılık hizmetleri dağıtım kanalları üzerinden hizmet veren şubesiz bankaların faaliyetlerine ve bankacılık hizmetlerinin finansal teknoloji şirketleri ve diğer işletmelere bir servis modeli olarak sunulabilmesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir” şeklinde belirtilirken tanımlar ve kısaltmalara da yer verildi. Yönetmelikte dijital bankaların kredi müşterilerinin, yalnızca finansal tüketicilerden ve KOBİ’lerden olacağı ifade edildi.

Yönetmelikte dijital bankaların kesinlikle şube açamayacağı, muhabirlik, acentelik veya temsilcilik gibi isimlerle teşkilatlanmaya gidemeyeceği vurgulandı. Ancak yönetmeliğe göre dijital bankalar, müşteri şikâyetlerini ele almak üzere en az bir fiziksel kurmak zorunda. Dijital bankalar, kendi kuracakları ATM ağları ya da diğer ATM ağları üzerinden müşterilerine hizmet sunabilecek.

Yönetmelikte, servis modeli bankacılık ile ilgili kurallar da yer aldı. Buna göre, servis bankası yalnızca yurt içinde yerleşik ara yüz sağlayıcılara ve yalnızca kendi faaliyet izinleri çerçevesinde servis modeli bankacılığı hizmeti verebilecek. Bankalar ara yüz sağlayıcı olamayacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >