Dinozorların yok oluşuyla ilgili gizem çözülüyor

Dinozorları yok eden olayın ayrıntılarına dair ipuçları bulundu. Bilim insanları sır perdesini aralamaya çok yakın.

66 milyon yıl önce Dünya'ya çarparak dinozor neslinin yok olmasına neden olan gök taşı, Meksika Körfez'inde bir krater oluşturmuş. Bu kraterde incelemeler yapan bilim insanları, dinozorları yok eden cisme dair ipuçları oluşturacak nikel izleri buldu.

Meksika Körfezi ve Yucatan Yarımadası'nın bir bölümünü içine alan 200 kilometrelik Chicxulub Krateri'nde sondaj çalışmaları gerçekleştiren araştırmacılar yerin 1300 metre altından tortul kaya örnekleri çıkardılar. Bu örneklerde nikel artışının belirgin olduğu gözlemlendi.

Dünya üzerindeki canlıların %75'ini yok etti
Bilim insanlarına göre; 14 km genişliğindeki gök taşı dünyaya çarptıktan sonra tamamen toz haline gelerek atmosfere yayıldı. Dünyaya çarptığı zaman dinozorlarla birlikte dünya üzerinde yaşayan canlı türlerinin %75'ini yok eden meteorun nasıl bu kadar büyük bir faciaya yol açtığı halen gizemini koruyor. Bu konuda bilim insanlarının ortaya sürdüğü teorilerden biri gök taşının içerdiği metallerin dünya atmosferini zehirlediği. Gerçek kalıntı örnekleri toplayan bilim insanları yakında bu gizemi çözecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >