Diplomat olmanın 'püf noktaları'

Diplomat olmak için bilinmesi gereken bazı önemli noktalar bulunuyor.
Diplomat olmak için bilinmesi gereken bazı önemli noktalar bulunuyor.

● Üniversiteye giriş sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler için tercih dönemi başladı.

● 23 - 29 Temmuz arasında yapılacak olan tercihler, üniversite adaylarının hayal ettikleri bölüme girmeleri için bir fırsat sunuyor.

● Bu dönemde seçmek istediği bölümle ilgili bilgi almak isteyen öğrencilerden bazıları, Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız'a 'Diplomat olmak için ne gerekir?' sorusunu sordu.

● Yıldız, öğrencilere yardımcı olmak amacıyla Twitter üzerinden bu soruyu cevaplayarak 10 maddelik bir tanım yaptı.

Üniversite tercihlerinin başlamasıyla birlikte binlerce öğrenci hayali olan bölüme yerleşmek için tercih yapacak. Üniversite adaylarının seçmek istedikleri bölümleri belirledikten sonra bu konuyla ilgili araştırma yaparak bilgi edinmeleri gerekiyor.

Bu tercih döneminde en merak edilen konulardan biriyse diplomasiyle ilgili oldu. Bazı öğrenciler Bağdat Büyükelçisi olan Fatih Yıldız'a sosyal medya üzerinden 'Diplomat olmak için ne gerekli? sorusunu sordu.

Vatanı ve milleti sevmek 

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    İyi bir diplomat olmanın ilk şartı vatanını ve milletini severek, her alanda temsil edebilmeyi becermekten geçiyor. Vatanına ve milletine hizmet etmek isteyen her birey bu meslekte başarılı olabilir. Ayrıca sadakat ve saygının da bu özelliklerin arasında bulunması gerekiyor.
Vatanı ve milleti sevmek İyi bir diplomat olmanın ilk şartı vatanını ve milletini severek, her alanda temsil edebilmeyi becermekten geçiyor. Vatanına ve milletine hizmet etmek isteyen her birey bu meslekte başarılı olabilir. Ayrıca sadakat ve saygının da bu özelliklerin arasında bulunması gerekiyor.
Uykuyu az sevmek 

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Diplomat olmak devletle birlikte çalışmak anlamına geldiği için uykuya aşırı derecede bağlı olmak başarı getirmeyecektir. Ayrıca yoğun bir iş temposundan dolayı uyku yine geri planda kalacaktır. İyi bir seviyeye gelmek için bu detaylara dikkat etmek gerekiyor.
Uykuyu az sevmek Diplomat olmak devletle birlikte çalışmak anlamına geldiği için uykuya aşırı derecede bağlı olmak başarı getirmeyecektir. Ayrıca yoğun bir iş temposundan dolayı uyku yine geri planda kalacaktır. İyi bir seviyeye gelmek için bu detaylara dikkat etmek gerekiyor.
Öğrenmenin sonu olmadığını kabul etmek

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Bir diplomat olarak her konuda bilgi sahibi olmalı ve asla öğrenmeyi bırakmamanız gerekiyor. Yer değiştirdiğinizde gittiğiniz her şehir hakkında bilginiz olmalı ve kültürüne hakim olmalısınız.
Öğrenmenin sonu olmadığını kabul etmek Bir diplomat olarak her konuda bilgi sahibi olmalı ve asla öğrenmeyi bırakmamanız gerekiyor. Yer değiştirdiğinizde gittiğiniz her şehir hakkında bilginiz olmalı ve kültürüne hakim olmalısınız.
Meraklı olmak

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Her konuyu merak etmeli ve araştırmalısınız. Küçücük detayları atmamalı ve gelişiminize katkı sağlayacak her şeyi irdelemelisiniz. Bu sayede sadece yaptığınız işle alakalı değil, her konuyla ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz.
Meraklı olmak Her konuyu merak etmeli ve araştırmalısınız. Küçücük detayları atmamalı ve gelişiminize katkı sağlayacak her şeyi irdelemelisiniz. Bu sayede sadece yaptığınız işle alakalı değil, her konuyla ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz.
Çekingen olmamak

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Birçok insanla kolayca diyalog kurabilmeniz gerekiyor. Geri planda kalmanız sizi pasif gösterecektir. Oysa devletle ilgili yaptığınız her işte açık ve net olmalısınız. Eğer bulunduğunuz ortamda konuşulan konuyla ilgili bir fikriniz varsa bunu açıkça dile getirmeniz gerekiyor.
Çekingen olmamak Birçok insanla kolayca diyalog kurabilmeniz gerekiyor. Geri planda kalmanız sizi pasif gösterecektir. Oysa devletle ilgili yaptığınız her işte açık ve net olmalısınız. Eğer bulunduğunuz ortamda konuşulan konuyla ilgili bir fikriniz varsa bunu açıkça dile getirmeniz gerekiyor.
Hızlı uyum sağlamak

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Diplomat olduktan sonra çevreniz hızla değişecek ve gelişecektir. Bu yüzden girdiğiniz ortamda uyum sorunu yaşamamanız için hızlı adapte olmanız gerekiyor. Bulunduğunuz ortamda kuracağınız diyalogların size büyük katkısı olacaktır.
Hızlı uyum sağlamak Diplomat olduktan sonra çevreniz hızla değişecek ve gelişecektir. Bu yüzden girdiğiniz ortamda uyum sorunu yaşamamanız için hızlı adapte olmanız gerekiyor. Bulunduğunuz ortamda kuracağınız diyalogların size büyük katkısı olacaktır.
Anda kalabilmek

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Geleceği planlamaktan ve geçmişi düşünmekten asla vazgeçemeyiz. Ancak  bazı meslekler anda kalıp konu ne olursa olsun hakim olmayı gerektiriyor. Anda kalabilmek olaylara kolayca müdahale etme yeteneği verir.
Anda kalabilmek Geleceği planlamaktan ve geçmişi düşünmekten asla vazgeçemeyiz. Ancak bazı meslekler anda kalıp konu ne olursa olsun hakim olmayı gerektiriyor. Anda kalabilmek olaylara kolayca müdahale etme yeteneği verir.
 Yaşam düzenini 2-4 yılda bir değiştirmeye aldırmamak

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Diplomat olarak işe başladıktan sonra sık sık yer değişiklikleri yapabilirsiniz. Bu yüzden bir yere bağlı kalmak yerine bu değişikliğe alışmanız gerekiyor. Düzen değişikliği hoş bir durum olmasa bile bunu pozitife çevirmek ve farklı bir pencereden bakmak gerekiyor.
Yaşam düzenini 2-4 yılda bir değiştirmeye aldırmamak Diplomat olarak işe başladıktan sonra sık sık yer değişiklikleri yapabilirsiniz. Bu yüzden bir yere bağlı kalmak yerine bu değişikliğe alışmanız gerekiyor. Düzen değişikliği hoş bir durum olmasa bile bunu pozitife çevirmek ve farklı bir pencereden bakmak gerekiyor.
İyi konuşmak

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Topluluk içerisinde konuşurken kelimeleri iyi seçmeli ve çok fazla takılmamalısınız. Konuşmanızı mimiklerle desteklemek sizi ön plana taşırken düzgün bir diksiyon bu konuda başarı sağlamanıza yardımcı olur.
İyi konuşmak Topluluk içerisinde konuşurken kelimeleri iyi seçmeli ve çok fazla takılmamalısınız. Konuşmanızı mimiklerle desteklemek sizi ön plana taşırken düzgün bir diksiyon bu konuda başarı sağlamanıza yardımcı olur.
İyi yazmak / not tutmak 

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Yazmak ve not tutmak bazı detayları kaçırmamak adına çok önemli. Bu konuda her zaman yanınızda bir kağıt ve bir kalem bulundurmanız gerekiyor. Alacağınız notlar ileride size destek olur ve bir konuyla ilgili zorlandığınız zaman işinizi kolaylaştırabilir.
İyi yazmak / not tutmak Yazmak ve not tutmak bazı detayları kaçırmamak adına çok önemli. Bu konuda her zaman yanınızda bir kağıt ve bir kalem bulundurmanız gerekiyor. Alacağınız notlar ileride size destek olur ve bir konuyla ilgili zorlandığınız zaman işinizi kolaylaştırabilir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >