Dışarıda sardalya yerken dikkat: Bir kadın hayatını kaybetti, 12 kişi hastanelik oldu

Sardalya
Sardalya

Fransa'nın Bordeaux kentindeki bir restoranda ev yapımı sardalya yiyen bir kadın hayatını kaybetti. Aynı tarihte sardalyalardan yiyen diğer müşteriler ise hastanelik oldu. Kadının ölüm sebebinin sardalyadan bulaşan 'botulizm' olduğu belirlendi.

Fransa’nın Bordeaux kentindeki 'Tchin Tchin' adlı restoranda, 4 - 10 Eylül tarihlerinde servis edilen ev yapımı sardalyalardan yiyen müşteriler arasındaki bir kadın hayatını kaybetti. 32 yaşındaki kadının ölüm nedeninin, sardalyadan bulaşan 'botulizm' olduğu bildirildi.

12 kişi hastanelik oldu

Aynı sardalyalardan yiyen aralarında Amerikalı, İrlandalı ve Kanadalı turistlerin de bulunduğu 12 kişiyse hastanelik oldu. Bu kişilerden 5’inin solunum cihazına bağlandığı belirtildi. Söz konusu müşterilerin hepsinin restoran sahibinin kavanozlarda sakladığı sardalyalardan yediği bildirildi.

Yerel bir gazete, restoran işletmecisinin sardalya kavanozlarını açarken bazılarını çıkan kötü koku nedeniyle çöpe attığını, diğerlerinin içindeki sardalyaları müşterilere sunduğunu yazdı. İşletmecinin bu ürünü satma yetkisinin olmadığı da ifade edildi.

Botulizm nedir?

  • *Botulizm, insan ve hayvanları etkileyen ciddi bir nöroparalitik hastalıktır.
  • *Hastalık, ‘clostridium botulinum’ bakterisi tarafından üretilen toksinden kaynaklanır.
  • *‘Botulinum nörotoksini’ sinir fonksiyonlarını bloke ederek solunum ve kas felcine yol açar.
  • *En yaygın bulaşma yolu, uygun muhafaza edilmemiş, steril olmayan yiyeceklerin tüketilmesidir.
  • *Hastalık, zamanında tedavi edilmediğinde ciddi olabilir ve Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre vakaların % 5 ila % 10’u ölümcül olabilir.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >