Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu açıkladı: Türkiye Ukrayna'ya asker gönderecek mi?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

İstanbul'daki müzakerelerde Ukrayna'nın "Türkiye'nin garantör olmasını istiyoruz" talebinin ardından Türkiye'nin garantörlük kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri'ni bölgeye yönlendireceği iddia edilmişti. Bu konuya açıklık getiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Garantörlük halinde Türkiye Ukrayna'daki savaşın içine hemen girecek, Türkiye oraya asker gönderecek gibi yorumlar doğru değil" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, İstanbul'daki Rusya-Ukrayna zirvesine dair açıklamalarda bulundu. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rus ve Ukraynalı tarafların bir iki hafta içinde daha üst düzey bir görüşme yapabileceğini bildirdiklerini açıkladı.

Çavuşoğlu, "Garantörlük halinde Türkiye Ukrayna'daki savaşın içine hemen girecek, Türkiye oraya asker gönderecek gibi yorumlar doğru değil" dedi.

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamaları:

"Rusya ve Ukrayna heyetleri için İstanbul'da kurulan barış masası, Türkiye'ye duyulan güvenin kanıtı.

Biz onlara şunu söyledik. Artık bir yerde buluşup bu işi bir neticeye ulaştırmanız lazım. Daha sonra kararlarını aldılar, Türkiye'de olması yönünde karar aldılar. Putin, Sayın Cumhurbaşkanımızı aradı ve heyeti İstanbul'a gönderiyorum" dedi.

İkinci aşamada biz Dışişleri Bakanlarının bir araya gelmesi için çalışma yapıyoruz. Dün bakanlarla görüştük, elimizden geleni yapacağımızı ilettik. Kuleba, Ukrayna olarak böyle bir toplantıya gelmek istediğini, iki taraf da hazır olduğunda söyledi. Ukrayna teklifini Rusya'ya iletti, liderlerine götüreceklerini söylediler. Önümüzdeki günlerde liderler arasında ayrı kanallar da var, bu çerçevede atılacak adımlar, yani bu hassas konularda varılabilecek anlayışa bağlı. Biz hem ev sahibi, hem de müzakerecilik yapan bir ülke olarak kesin bir tarih veremeyiz. Ancak 1-2 hafta içinde daha üst düzey bir görüşmenin olabileceğini söylemişlerdi.

Sayın Putin'in Türkiye gelme durumu var, Putin'den bir tarih bekliyoruz yüksek düzeyli işbirliği toplantısı kapsamında. Ne zaman geleceği konusunda bir şey söylemek mümkün değil.

"Türkiye'nin asker gönderme durumu yok"

Aslında bu konu tam anlaşılmadan, ortaya güvenlik garantileri konusunda mutabakat çıkmadan yorum yapmak doğru değil. Rusya'nın Batılı ülkelerin garantörlüğüne karşı çıktığına dair bilgiler de oldu. Ukrayna'nın teklifi Amerika, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, artı Almanya ve Türkiye. Rusya'nın buna itirazına dair açıklama oldu mu? Tam tersine, Rusyalar Almanya ve Türkiye'nin burada garantör olmasına karşı değiller. Bu ülkelerin ismi zikredildi, gönüllü olarak katılmak isteyen ülkelere de bunun açık olduğunu gördük, iki tarafla yaptığımız temaslarda. Ukrayna'ya yönelik saldırı olduğu zaman, garantör ülkeler burada savaşın nasıl durdurulabileceğini inşa edecekler. BM devreye girecek, hava sahası kapatılacak mı, kapatılmayacak mı? Yorumlara göre Türkiye otomatikman güç gönderecek... Böyle bir şey yok. Türkiye'nin asker göndereceği söyleniyor, öyle bir şey yok. Tam yorum yapabilmek için iki tarafın varacağı mutabakatı görmek lazım.

(Kırım ve Donbas'ın statüsü) Bu konu liderlerde olacak. Belki bazı konuları zamana yaymak gerekecek.

Abramoviç'in müzakerelerde yer alması

Abramoviç kenarda, bizlerle beraber aynı sıralarda oturdu. Samimi bir şekilde, savaşın sonlandırılması için çaba sarf etti. Çabaları tüm dünya görüyor. Ukrayna da bu konuda olumlu şeyler söylüyor. Yaptırım uygulanan oligarklar listesinde hatta ismi yok. İngiltere, Chelsea ve varlıkları ile ilgili bazı kararlar aldı ama listede yok. Resmi görüşmeler önemli elbette ama bu resmi müzakerelerde kamuoyu hassas, herkes pozisyonunu korumak ister, bir de açık tutulması gereken kanallar var. Böyle bir durumda Abramoviç'in faydalı bir rol üstlendiğini görüyoruz.

İsrail ile doğalgaz boru hattı kurulacak mı?

(İsrail ile doğalgaz boru hattı kurulacak mı?) Kısa vadede gerçekleşmesi mümkün değil. Mayısın ortasında enerji bakanımızla Filistin ve İsrail'e bir ziyaretimiz söz konusu. 3 Nisan'da Bennett yurt dışında olacakmış, o yüzden mayısın ortasına erteledik. Sonuçta, bu bölgedeki gazın da Türkiye'deki boru hatlarına bağlanması ve buradan Avrupa'ya gitmesi önemli. Sonuçta çok kısa bir süre içinde bunun ikamesi zor. Enerji bağımlılığımızı azaltmamız lazım. Tüm dünya açısından baktığımızda bu kolay değil. Amerika'nın Venezuela ile tekrar görüşmeye başlamasının nedeni bu. Tüm dünya bir arayış içinde. Şu anda bizim tedarik sıkıntımız yok. Biz yaptırımlara zaten katılmadık. Bizim arabuluculuk yaparken katılmamız da doğru bir durum olmaz. Herkes de bunu anlayışla karşıladı. Rusya ile bizim uçak düşürme hadisesinde de böyle bir tablo olmadı.

Türkiye'nin AB ve ABD ilişkileri

AB ve ABD, Türkiye'nin bölgesi ve dünya için oynadığı rolün bilincinde. Bu savaş gösterdi ki, Türkiye barış için kilit ülke. Türkiye'nin AB ve dünya ekonomisine katkısı ortada. Avrupa güvenliğine en çok katkı sağlayan ülkelerdeniz. AB ve ABD'nin bunları hemen unutmaması gerekiyor. İhtiyaç duyduklarında yanaşıp daha sonra mesafeli durmak, gördüğümüz tablo bu. Böyle davranarak AB küresel aktör olamıyor.

Türkiye-Ermenistan ilişkileri

Önemli olan Azerbaycan'ın bu süreci desteklemesi. Azerbaycan kapsamlı bir barış anlaşması teklifi sundu, Ermenistan'ın şimdi cevap vermesi lazım. Bu bir başlangıç, kopukluğun sebebi Ermenistan'dı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >