Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Bir an önce ateşkes sağlanmalı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Rusya-Ukrayna heyetlerinin İstanbul Dolmabahçe’deki müzakere görüşmesi sona erdi. Kritik zirvenin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu açıklama yaptı. Çavuşoğlu, "Taraflar arasında yakınlaşma arttığını görüyoruz. Bir an önce ateşkes sağlanmalı" dedi.

Rusya-Ukrayna heyetlerinin Dolmabahçe’deki müzakere görüşmesi sona erdi. Kritik zirvenin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu açıklama yaptı. Bakan Çavuşoğlu, "Taraflar arasında yakınlaşma arttığını görüyoruz. Bir an önce ateşkes sağlanmalı" dedi.

Çavuşoğlu açıklamasında "En önemli ilerleme bugün gerçekleşti" dedi.

Müzakereler sona erdi

Müzakere için barış masası bu kez İstanbul'da kuruldu. Savaşın başlangıcından itibaren taraflarla diplomasi trafiğini yürüten Türkiye, bu kez Rusya-Ukrayna müzakerelerine ev sahipliği yaptı. Rusya-Ukrayna müzakere heyetlerinin 4. yüz yüze müzakere görüşmesi İstanbul'da Dolmabahçe’de sona erdi.

Kritik zirvenin ardından taraflar kameralar karşısına geçip peş peşe açıklamalarda bulundu.

Ukrayna heyetinden ilk açıklama

Ukrayna heyeti tarafından yapılan açıklamada; "Ne olursa olsun istişareler 3 gün içinde yapılabilir, sonrasında imzayı atan kişiler bizim için güvenliğimizi sağlayabilir. Garantör olarak kimi istiyoruz; BMGK üyeleri, ABD, Fransa, Almanya, Türkiye, İsrail" ifadelerine yer verildi.

Açıklamalardan satır başları şu şekilde;

Sadece resmi bir onay bekliyoruz. bu sistem kapsamında Ukrayna'nın gelecekteki güvenliği garanti altına alınsın istiyoruz. Bizim temel talebimiz bunların çok net yasal açıdan güvenlik bağlayıcı garantileri olması gerekir. Saldırı olursa 3 gün içinde istişarelerin gerçekleştirilmesi gerekir, garantör ülkelerin bize destek sunması gerekir böyle bir senaryoda. Temel talebimiz bu şekildedir. Ukrayna bu anlaşmayı kabul edecek bir duruma gelecektir o zaman tarafsızlık statüsü kabul edilecektir.

NATO Sözleşmesi'nin 5. maddesindeki garantiler sağlanırsa, böyle bir senaryoda bizim de herhangi bir askeri ya da siyasi topluluğa katılmamız söz konusu olmayacaktır.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >