Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Boğazlar Rusya'ya kapatılamayacak

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaşanan gelişmelerle ilgili yaptığı açıklamada İstanbul ve Çanakkale boğazlarının Rusya’ya kapatılamayacağını belirtti. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Montrö Sözleşmesi kapsamında savaş gemilerinin boğazlardan geçişinin yasaklanabileceğini belirterek ''Rusya'nın eklemiş olduğu maddelerde kıyıdaş ülkenin gemisi kendi üssüne dönme talebiyle geçmek isterse buna izin verilir'' dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin kontrolünde olan İstanbul ve Çanakkale boğazlarının Ukrayna’nın talebinin aksine Rusya’ya kapatılamayacağını söyledi. Çavuşoğlu, Montrö Sözleşmesi imzalanırken "Rusya'nın kendisince madde koydurduğunu" söyledi.

Ukrayna boğazların kapatılmasını talep etti

Türkiye gazetesinin aktardığına göre Çavuşoğlu, resmî temasları çerçevesinde bulunduğu Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal harekatını değerlendirdi.

''Savaşı hukuken kabul edersek süreç başlayacak''

Ukrayna’nın boğazların kapatılması talebi hakkında konuşan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

  • Ukrayna resmî bir talepte bulundu. Montrö Antlaşması’nın maddeleri gayet açık ve net. Bugüne kadar Türkiye Montrö Antlaşması’nı tereddütsüz her seferinde uygulamıştır. Yani Türkiye’nin taraf olmadığı bir savaşta, savaşın tarafı olan ülkelerle ilgili alınabilecek tedbirleri var. Boğazlardan savaş gemilerinin geçişini Türkiye durdurabilir. Ama Montrö Sözleşmesi’nde ayrıca bir şey var. Burada savaşın tarafı olan ülkelerin gemilerinin kendi üslerine dönme talebi olursa, o zaman ona izin verilmesi gerekiyor. Uzmanlarımız bir kere savaş hâli var mı onu çalışıyor. Ukrayna bunu ülkenin tamamını işgal yönünde bir askerî harekât olarak tanımlıyor. Savaş hâlini hukuken kabul edersek bu süreç başlayacak. İkincisi, savaş hâlini kabul edersek, Montrö bağlamında savaş gemilerinin geçişini yasaklayacağız. Ama yasaklasak da Rusların böyle bir hakkı var. Sözleşme yapılırken, Rusya kendisince madde koydurmuş. 19’uncu, 20’nci, 21’inci madde bunları düzenliyor. En sonunda diyor ki, kıyıdaş ülkenin gemisi kendi üssüne dönme talebiyle geçmek isterse buna izin verilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >