Disney'in 'Atatürk' dizisi krizi: Fox'ta yayınlanacak, RTÜK inceleme başlattı

Disney Plus
Disney Plus

ABD merkezli dizi/film platformu Disney Plus'ın 'Atatürk' dizisi krizinde yeni gelişme yaşandı. Disney Plus, 'Atatürk' dizisini ABD'deki Ermeni lobisinin tepkisinden çekinerek sadece Türkiye'deki sinemalarda yayınlayacağını açıkladı. Ermeni lobisine boyun eğen şirketin bu kararı sonrası RTÜK de inceleme başlattı. Sosyal medyada tepki yükselince Disney, 'Atatürkçüleri' mutlu edecek formül geliştirdi. Dizi önce 29 Ekim’de Disney’in kardeş kuruluşu Fox TV’de ücretsiz ve 'Tüm Türkiye’ye armağa' sloganıyla yayınlanacak ardından sinemada olacak. Böylece küresel pazar için çekilen dizi 'yerel' film olacak ve harcanan 8 milyon dolar çöpe atılacak.

Disney Plus’ın Atatürk dizisiyle ilgili belirsizliği devam ediyor. Disney Plus’ın 'Atatürk' dizisini ABD’deki Ermeni lobisinin tepkisinden çekinerek sadece Türkiye’deki sinemalarda yayınlayacağını duyurması gündem oldu.

Sosyal medyada tepki yükselince Disney, “Atatürkçüleri” mutlu edecek formül geliştirdi. Dizi önce 29 Ekim’de Disney’in kardeş kuruluşu Fox TV’de ücretsiz ve “Tüm Türkiye’ye armağan” sloganıyla yayınlanacak, ardından sinemada olacak. Böylece küresel pazar için çekilen dizi 'yerel' film olacak ve harcanan 8 milyon dolar yakılmış olacak.

Yeni Şafak'ta yer alan bilgilere göre; Ancak bu haber, Türkiye’deki kullanıcıları mutlu etmedi. Bu karardan dolayı Disney üyeliklerini iptal etmeye başladılar. Zira Ermeni lobisinin baskısına boyun eğen Disney, orijinal Atatürk dizisini tüm dünyanın izleyebileceği bir platformda değil de sadece Türkiye’den izlenebilecek bir kanalda yayınlayacak. Başta Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA) olmak üzere Ermeni lobisi uzun zamandır Disney Plus’a savaş suçlusu ve soykırımcı olarak gösterdikleri Atatürk’ü öven bir diziyi yayınlamaması için baskı yapıyordu.

  • Milyon dolarlar çöpte
  • Disney’in bu kararı ticari bir hamle olarak düşünülmüyor. 8 milyon dolarlık harcama yaptıkları diziyi ücretsiz olarak yayımlamak ticaretle açıklanacak bir mesele olmaktan çıktı. Halbuki Disney Plus daha bir ay önce, mali sebeplerden dolayı başta Türkiye olmak üzere birçok ülkede yerel içerikleri kaldırdı. Bu nasıl mali kriz ki, lobiye boyun eğip milyon dolarları çöpe atabiliyor. Diziyi Disney’de yayınlamaya güçleri yetmeyince 'armağan' kisvesi altında FOX’ta yayımlayıp göz boyamak istiyorlar. Kullanıcılardan gelen tepkiler sonrası bir sonraki hamlesinin ne olacağı ise merak konusu.

Utanç verici

Disney’e siyasetten de tepki geldi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

“Amerika merkezli bir dizi/film platformunun Ermeni lobisinin baskısına boyun eğerek ‘Atatürk’ dizisini yayınlamadan yayından kaldırması utanç vericidir. Söz konusu platformun bu tutumu, Türkiye Cumhuriyeti’nin değerlerine ve milletimize saygısızlıktır.”

RTÜK inceleme başlattı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, yerli içerik "Atatürk" dizisini platformunda yayınlamama kararı aldığı belirtilen Disney + isimli kuruluşun savunmasının alınmasına ve inceleme başlatılmasına karar verildiğini duyurdu.

Şahin, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, "Disney + isimli dijital medya hizmet sağlayıcının yerli içerik olan 'Atatürk' dizisini platformunda yayınlamama kararı aldığına dair kamuoyuna yansıyan bilgilerden hareketle kuruluşun savunmasının alınmasına ve inceleme başlatılmasına karar verilmiştir." ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyetinin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün en önemli toplumsal değer olduğunu kaydeden Şahin, mesajında, basına yansıyan "Ermeni lobisi müdahalesi" iddialarının da titizlikle araştırıldığını belirtti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >