Doğru sanılan efsane bilgiler

Şimdiye kadar doğru sandığınız 5 yiyecek efsanesi...

Şimdiye kadar doğru sandığınız vejetaryenlerin yeterli miktarda protein alamadığı ya da şeker yemenin çocukları hiperaktifleştirdiği gibi bazı bilgiler aslında doğru dkgkkefkgj

İşte gerçek bilgiler...

Yutulan sakızın vücuttan dışarı atılması 7 yıl sürer
Mideden çıkamayacak ya da bağırsaklarda sıkışıp kalacak kadar büyük bir hacme sahip olmayan hiçbir şey vücutta o kadar uzun süre kalamaz. Sakızın yapısındaki maddelerin çoğu sindirilemez. Ancak tatlandırıcı gibi bileşenler parçalanır ve sakızın geriye kalan kısmı hemen hemen hiç bozulmadan dışarı çıkar.



Kereviz negatif kaloriler içerir
Kimi gıdaların – özellikle kerevizin – 'negatif kaloriler içerdikleri iddia edilir; yani söylendiğine göre vücut, bu besinleri sindirmek için, besinin kendisinden gelen kaloriden daha fazlasını harcar. Ancak rakamlar incelendiğinde durumun böyle olmadığı gözlemlenmekte. Büyükçe bir kereviz yaklaşık 10 kalori içerir. Yapılan araştırmalarsa vücudun bunu sindirmek için yalnızca 2 kalori harcadığını göstermekte. Yani aslında negatif kalorili gıdalar diye bir şey yok.



Vejetaryenler yeterli miktarda protein alamazlar
Yapılan araştırmalara göre ortalama bir kadın günlük olarak 46 gr proteine ihtiyaç duyar; erkeklerde ise bu rakam 56 gr'dır. Çoğu zaman gerekli miktardan fazlası tüketilir ve vejetaryen dostu birçok protein kaynağı bulunmaktadır. Gün boyunca yiyeceğiniz farklı çeşitlilikteki bitki kökenli gıdalarla temel amino asitlerin tamamını edinebilirsiniz.



Kemiklere en iyi gelen gıdalar süt ürünleridir
Birçok insan sağlıklı kemikler için sütün kesinlikle gerekli olduğuna inanır. Osteoporoz hastalığına yakalanmaktan kaçınmak adına yeterli miktarda kalsiyum almanız gerektiği doğru; ancak süt içmek bunun tek yolu değil. Gerçek şu ki lahana sütten biraz daha fazla kalsiyum içerir ve ıspanak da ondan geri kalmaz. Genel olarak, yeşil yapraklı sebzeler, tofu ve kuru meyveler harika kalsiyum kaynaklarıdır. Tabi söz konusu kemikleri güçlendirmek olduğunda D vitaminini ve düzenli egzersizi de unutmamak gerek.



Şeker çocukları hiperaktif yapar
Çocuklarınıza verdiğiniz şekeri kısıtlamak için birçok geçerli sebep bulunabilir; ancak çok fazla şekerin çocukları hiperaktif yaptığı inancının hiçbir temeli yok. Yapılan 12 iki taraflı bilinmeyenli, randomize kontrollü deneyin hiçbirinde şeker ve hiperaktivite arasında bir bağlantı bulunamadı. Yani şeker yiyen ve yemeyen çocukların davranışlarında herhangi bir fark gözlemlenmiyor.





Kaynak: kadinvekadin.net

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >