Dolar tarihi rekorunu yeniledi

Arşiv
Arşiv

Dolar/TL, Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimlerine bu hafta yapılacak toplantıda da devam edebileceği endişesiyle 9.37'ye kadar yükselerek yeni tarihi zirvesine ulaştı. Euro ise 10,93 lirayla yeni tarihi zirveyi gördü. Döviz kurları son 11 işlem gününün 10'unda yükselirken, 8 gündür de üst üste rekorlar kırdı.

Eylül ayına 8.3 civarından başlayan dolar/TL bu sabah itibarıyla yeni rekor olan 9.37 seviyesini gördü. TL Eylül ayı başından beri dolar karşısında yüzde 11 değer kaybederek benzer para birimlerinden açık ara negatif ayrıştı. Euro/TL'de ise yeni zirve 10,93 lira, sterlin 12,88 liraya yükseldi.

Gram altın 533 liraya yükseldi

Altın fiyatları da artmaya devam ediyor. İstanbul serbest piyasada henüz bir hafta önce 505 lira olan gram altın 533 liraya yükseldi. Çeyrek altın 875 liradan satılıyor. Altın ons fiyatı 1775 dolar.

Faiz indirimi beklentisi doların artmasına neden oluyor

Reuters'ın dün tamamladığı anketine göre TCMB'nin gevşeme döngüsüne TL'deki değer kaybına rağmen bu hafta da devam etmesi beklenirken, indirim beklentilerin yarısı 50 baz puan, diğer yarısı ise 100 baz yönünde oluşuyor.

Ankete katılan 21 kurumdan 10'u politika faizinin %17.5'e indirilmesini beklerken, diğer 10 kurum ise %17 seviyesine çekilmesini bekliyor. Bir kurum ise politika faizinin sabit bırakılacağı görüşünde.

TCMB'nin enflasyondaki yukarı yönlü risklere rağmen faiz indirimlerinin devam edebileceği endişesi, indirime karşı çıktığı belirtilen PPK üyelerinin değiştirilmesi ve dolardaki küresel güçlü seyir ile dolar/TL'deki yükselişlerin ana nedeni olarak görülüyor.

TL'deki değer kaybı, TCMB'nin Eylül ayının ilk günlerinde gerçekleşen yatırımcı toplantısında çekirdek enflasyona yönleneceğini ve faiz indirimlerinin yakın olduğu yönündeki sinyalleri ile başladı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >