Donald Trump Google'a karşı: 'Yakından takip ediyoruz'

Donald Trump ve Sundar Pichai.
Donald Trump ve Sundar Pichai.

● Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'ın Google yaklaşımına dair açıklamalarda bulundu.

● Trump, Google'ı yasa dışı aktiviteler iddiasıyla yakından takip ettiklerini, süreci detaylıca gözlemlediklerini ifade etti.

● Google'ın başkanlık seçimlerinde kendisi hakkındaki olumsuz haberleri öne çıkararak Hillary Clinton'a yardım etmeye çalıştığını da ifade eden Trump, bizzat Sundar Pichai'yi hedef alan paylaşımlar yaptı.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın birçok farklı konuda yaptığı net ve yüksek sesli çıkışları biliyoruz. Özellikle Twitter ve 'ünlü isimler' dendiğinde, Elon Musk ile birlikte akıllara gelen ilk isimler arasında Donald Trump'ı saymamak neredeyse imkansız. Twitter kurulduğu ilk günlerde, 2006 yılında Donald Trump'a, siyasi danışmanı tarafından gösterilen platformun Trump için bu denli önemli olacağını kaç kişi tahmin etmiştir bilinmez ancak ABD Başkanı Twitter'ı 'silah' olarak kullanmaya devam ediyor.

Donald Trump, 1988 yılında ABD Başkanlığı'na aday olmaktan son anda vazgeçmişti.
Donald Trump, 1988 yılında ABD Başkanlığı'na aday olmaktan son anda vazgeçmişti.

Donald Trump'ın 1988 ve 2000 ABD seçimlerinde aday olma hamleleri, Reform Partisi'ne karşı oluşmayan güven ve kararsızlığı nedeniyle yok olmuştu. 2008 yılında Barack Obama'nın ABD Başkanı olmasıyla başlayan süreçte, Beyaz Saray için farklı yönergeler oluşturan Trump, birçok adımını Twitter üzerinden atmış, konuşma metinlerini bile Twitter etkileşimlerini baz alarak hazırladığını ifade etmişti. 'Bir tweet'im 100 Retweet aldıysa, üzerine düşünmeye değer' açıklamasıyla özetlediği sürece bugünden bakıldığında binlerce retweet ve on binlerce beğeni alan tweet'ler Trump'ın en önemli silahlarından biri konumunda yer alıyor. 'Meksika'ya duvar örme isteğini' bile ilk olarak Twitter üzerinden duyuran Donald Trump, platformu aktif biçimde kullanmaya devam ediyor.

Donald Trump'ın 'Meksika duvarı hamlesi' en önemli seçim vaatleri arasında yer almıştı.
Donald Trump'ın 'Meksika duvarı hamlesi' en önemli seçim vaatleri arasında yer almıştı.

Seçim çalışmaları dolayısıyla çok sayıda farklı parametreyi yönetmeye çalıştığını söyleyebileceğimiz ABD Başkanı, Google ile arasındaki buzları diri tutmak noktasında da kararlı. Platformun başkanlık seçimlerinde kendisi hakkında yapılan olumsuz haberleri ön plana çıkarıp rakibi Hillary Clinton'ın kazanmasını sağlamaya çalıştığını sıklıkla ifade eden Trump, bu durumu 'rövanşist' bir bakış açısıyla ele alacak gibi duruyor.

"Google'ı yakından takip ediyoruz"

Google ile arasındaki ilişkiyi Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarla açıklayan Donald Trump, Google CEO'su Sundar Pichai ile Oval Ofis'te buluştuklarında onun kendisini ne kadar çok sevdiğini, Trump hükümetinin gerçekten çok başarılı olduğunu ve Google'ın seçimlere hiçbir şekilde müdahale etmediğini büyük bir gayretle anlattığını ifade etti.

Donald Trump ve Sundar Pichai, Oval Ofis'te görüşmüştü.
Donald Trump ve Sundar Pichai, Oval Ofis'te görüşmüştü.

Donald Trump, yaptığı Twitter paylaşımında, 'Bu konuşmadan sonra Google’da çalışan Kevin Cernekee adlı bir mühendisin 2016 yılında Google’ın yaptığı korkunç şeyleri izleyene ve Google’ın 'Trump'ın 2020’deki seçimi kaybettiğinden emin olma isteğini anlayana kadar her şey güzeldi. Lou Dobbs, bunun Amerikan halkına karşı bir sahtekarlık olduğunu söyledi. Hükümet Sorumluluk Enstitüsü Başkanı Peter Schweizer, Hillary Clinton hakkındaki olumsuz hikayeleri örtbas ettiklerini ve Donald Trump hakkındaki olumsuz hikayeleri öne çıkardıklarını kesinlikle belirtti' sözleriyle süreci özetlerken Google'ı yakından takip ettiklerini de sözlerine ekledi.

Google, tekelcilik suçlamalarıyla gündemden düşmüyor.
Google, tekelcilik suçlamalarıyla gündemden düşmüyor.

Devlerin 'tekelcilik soruşturmaları' ne durumda?

Amerika Birleşik Devletleri'nin önde gelen teknoloji şirketlerinin ticari uygulamaları hakkında daha fazla inceleme yapılması çağrıları geçtiğimiz yıl düzenli bir şekilde artış gösterdi. Hatta öyle ki bazı Avrupalı düzenleyiciler ve önde gelen Demokrat başkan adayları,Amazon, Apple, Facebook ve Google gibi şirketlerin içinde neler olup bittiğinin anlaşılması, pazardaki etkileri ve işletmelerindeki uygulamalar adına davalar açtı.

Google, Amazon, Facebook ve Apple tekelcilik suçlamalarıyla büyük bir problemin tam ortasına düşmüş durumda. Sürecin nasıl sonuçlanacağını zaman gösterecek.
Google, Amazon, Facebook ve Apple tekelcilik suçlamalarıyla büyük bir problemin tam ortasına düşmüş durumda. Sürecin nasıl sonuçlanacağını zaman gösterecek.

Bu davalardan birinin de Amazon eksenli gerçekleşecek olması, Amazon'un yalnızca 'tekelleşmeyle' başlayan süreçlerde birçok farklı parametre üzerinden de araştırılabileceğini gözler önüne seriyor. Amazon'a gönderilecek yetkililer, şirketi resmi ve onaylı kurum çalışanlarıyla birlikte denetleyecek. Denetim raporlarını kamuoyuyla da anbean paylaşacak olan Federal Ticaret Komisyonu, Amazon'un herhangi bir ürünü 'neden o fiyata sattığını' da masaya yatıracak. Ürün ürün, kalem kalem gerçekleştirilecek olan denetim süreci Amazon tarafında da yönetici seviyesinde gözlemlenecek.

Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı ve Federal Ticaret Komisyonu'nun detaylandırılmış, gerekçelendirilmiş kararını kısa süre içerisinde açıklaması bekleniyor. Amazon'un tabi tutulduğu inceleme süreçlerinin tüm aşamalarının da basınla paylaşılması bekleniyor.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >