Donald Trump, Huawei yasağını Mayıs 2021'e kadar uzattı

Huawei
Huawei

ABD Başkanı Donald Trump, geçen yıl aldığı kararla birlikte Huawei ve ZTE gibi Çinli üreticilere yönelik yaptırımlar uygulamıştı.

Alınan bu karar, ABD'de şirketlerin Huawei ve ZTE telekomünikasyon ürünleri kullanmasını yasaklıyordu. Son olarak bu yasağın Mayıs 2021'e kadar devam edeceği açıklandı.

Trump, kararın 'ulusal güvenlik' nedeniyle alındığını özellikle belirtiyor.

ABD Başkanı Donald Trump ve Çinli üreticiler arasındaki gerilim, geçen yılın en fazla konuşulan olaylarından biriydi. Ancak yeni bilgiler bu kararların aslında önümüzdeki süreçte de devam edeceğini gösteriyor. ABD Başkanı Donald Trump, ABD şirketlerinin ulusal güvenlik riski olarak kabul edilen kurumlarla çalışmasını engelleyen yürütme emri, Mayıs 2021'e kadar uzatıldı.

    Bu ne demek oluyor? ABD Başkanı Donald Trump geçen sene aldığı bir kararla 'güvenliği' gerekçe göstererek aralarında Huawei ve ZTE'nin bulunduğu Çinli şirketlerle çalışılmasını yasakladı. Yani ABD'deki şirketler Huawei ve ZTE'nin ürünlerini kullanamıyor. Daha doğrusu kullanılması yasak.

ABD Başkanı Donald Trump, kararı 1 yıl daha uzatmış oldu.
ABD Başkanı Donald Trump, kararı 1 yıl daha uzatmış oldu.

Geçen yıl alınan bu karar, önümüzdeki sene de devam edecek. Bu da aslında yaptırımların 1 yıl daha uygulanacağını gösteriyor. Beyaz Saray, neredeyse tam 1 yıl önce aldığı orijinal yürütme emrini yayınlayarak Çinli şirketlerin ağ altyapısı için ekipman tedarik eden ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle Huawei ile iş yapmasını yasakladı. Aslında bu başkanlık kararnamesi Uluslararası Acil Ekonomik Yetki Yasası'nı devreye sokuyor. Doğal olarak bu da Başkan Donald Trump'ın ABD'yi tehdit eden ulusal bir duruma yanıt olarak ticareti düzenleyebilme yetkisi veriyor.

Gerginliğin nedeni ne?

ABD Başkanı ve Çinli şirketler arasındaki gerilimin diğer bir kaynağı 5G teknolojileri olarak görülüyor. Yani aslında ABD, Huawei'yi 5G ağlarında engellemek için baskı yapıyor. Ayrıca casusluk riskleriyle ilgili ayrıntılar paylaşıyorlar. Donald Trump, dün attığı bir tweet'te de 'Uzun süredir Çin ile anlaşmanın ne kadar pahalı bir şey olduğunu söylüyorum' şeklinde açıklama yaptı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >