Donbass'ın önemi ne?

Donbass
Donbass

Donbass Savaşı ya da Doğu Ukrayna Krizi, Rusya destekli Novorossiya Federal Devleti ile Ukrayna Silahlı Kuvvetleri arasında 6 Nisan 2014'ten beri Ukrayna'nın Donbass bölgesinde sürüyor. Peki Donbass'ın ülkeler açısından önemi ne? Donbass, Rusya sınırına kadar dayanan geniş kömür rezervleriyle Avrupa'nın dördüncü büyük maden bölgesi. Ukrayna krizinin sürekli tırmandığı bu günlerde Donbas’ın Kiev ve Moskova açısından önemini mercek altına aldık.

Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk kentinin girişinde "Donbas Ukrayna'nın kalbidir" diye yazıyor. Donbas, yani diğer adıyla Donets Havzası'na ekonomik açıdan bakıldığında bu sözün ne denli yerinde kullanıldığı da ortaya çıkıyor. Burası Rusya sınırına kadar dayanan geniş kömür rezervleriyle Avrupa'nın dördüncü büyük maden bölgesi. Ukrayna krizinin sürekli tırmandığı bu günlerde Donbas’ın Kiev ve Moskova açısından önemini sizler için mercek altına aldık.

100 milyon ton kömür rezervi bulunuyor

Donets Havzası’ndaki kömür rezervinin 100 milyon ton civarında olduğu tahmin ediliyor. Buna karşın Donetsk kenti ve çevresi Ukrayna topraklarının sadece yüzde 5'ini oluşturuyor. Halkın yüzde 10'u burada yaşıyor ve gayri safi milli hâsılanın yüzde 20'sini bu bölge sağlıyor. Ukrayna'nın ihracatının dörtte biri de yine bu bölgeden yapılıyor. Ülkenin geri kalan kısımlarında ise halk genelde tarımla geçimini sağlıyor.

Tarihi öneme sahip

Rusya’nın Kırım'dan sonra Ukrayna'nın doğusunu da ilhak etmesi endişesi var. Ama bu bölgede Kırım'dan farklı olarak kendini Rusya'ya ait hissedenlerin sayıları az. Halkın sadece dörtte biri Rusça konuşuyor.

Peki, Rusya'nın bölgeden beklentisi ne? Ukrayna uzmanı Böhlke asıl gerekçenin Moskova'da şu sıralar ortaya çıkan düşünce rönesansı olduğunu belirtiyor.

Rus İmparatorluğu'nu kurma hayalinin canlandığını, Donbas’ın geçmişte Sovyet ağır sanayisine katkılarından dolayı sembolik öneme sahip olduğunu vurgulayarak şöyle konuşuyuor: "Donbas eski bir Kazak bölgesi. Burada halk yüzyıllarca tarımla uğraştı, sonunda Stalin döneminde endüstri toplumu oldu.“

Rusya için önemi

Donbas, sembolik öneminin yanında Rusya için son derece mühim bazı üretimleri de gerçekleştirdiği için ayrı bir yere sahip. Özellikle Rus uzay ve havacılık sanayisi, savunma sanayi bu bölgede gerçekleştirilen üretimden yararlanıyor. Donbas'ta Rus tanklarının yapımında kullanılan özel bir demir cevheri de işleniyor. Yine Rus savaş helikopterlerinin motorları da bu bölgedeki fabrikalardan çıkıyor. Yani aslında bölge ekonomisi bir şekilde Rusya'ya da bağımlı. Bölgenin eğer Ukrayna'dan ayrılması söz konusu olursa, ülke önemli bir kaynağını yitirimiş olacak. Özellikle iflasın eşiğinde bulunan ve dış sermayeye bağımlı olan Ukrayna için bu durum ekonomik çöküşü beraberinde getirebilir.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >