Dondurmanızı nasıl alırdınız?

Dondurma.

Sütlü, limonlu ya da çikolatalı nasıl olursa olsun dondurmayı yediden yetmişe herkes sever… Bu lezzetli tatlıyı farklı sunumlarla, sevdiklerinize ikram etmenin birçok yolu var.

Severek tükettiğimiz sütlü tatlıların başında şüphesiz dondurma gelir. Türkiye'de yaz aylarında dondurma tüketimi ciddi oranda artar. Ancak kış mevsiminde de dondurma sıklıkla yenilen bir tatlıdır. Dondurmayı kimi zaman tek başına kimi zamanda meyveler ya da tatlılarla birlikte tüketmek damaklarda eşsiz bir mutluluğa sebep olur. Dondurmanızı servis ederken farklı sunumlar kullanarak sevdiklerinizin yüzlerinde kocaman gülümsemeler oluşmasını sağlayabilirsiniz. Gelin hep birlikte hem farklı dondurma tarifi hem de sunumlarını görelim. Ayrıca bu lezzetli tatlı tariflerive tatlıların tarihteki keyifli yolculuğunu öğrenelim.

Kış mevsiminde tüketimi arttı

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Dondurma, Türkiye'de daha ziyade yaz mevsiminde tüketiliyor. Ancak kış mevsimindeki tüketim son yıllarda artış gösterdi.
Kış mevsiminde tüketimi arttı Dondurma, Türkiye'de daha ziyade yaz mevsiminde tüketiliyor. Ancak kış mevsimindeki tüketim son yıllarda artış gösterdi.
Tarihi çok eski

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Bu soğuk tatlının ortaya çıkış tarihi M.Ö 4. yüzyıla kadar uzanır.
Tarihi çok eski Bu soğuk tatlının ortaya çıkış tarihi M.Ö 4. yüzyıla kadar uzanır.
Neron’un zeki aşçısı iş başında

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Roma İmparatoru Neron'un yemek yemeğe düşkün olduğu çeşitli tarihi kaynaklarda yer alır. Özellikle, Neron'un gladyatör dövüşlerini izlerken sık sık yemek yediği ifade edilir. Yine böyle bir günde, Neron hayatında ilk kez yediği bir tatlı ile karşılaşır. Saray aşçılarından biri, dağın zirvesinden topladığı karın üzerine bal ve meyveler ekleyerek imparatora sunar. Neron, tatlıyı öyle beğenir ki ertesi gün tüm köleleri dağın zirvesine kar toplamaya gönderir. Elbette bu olay dondurma hakkında anlatılan tek hikaye değildir.
Neron’un zeki aşçısı iş başında Roma İmparatoru Neron'un yemek yemeğe düşkün olduğu çeşitli tarihi kaynaklarda yer alır. Özellikle, Neron'un gladyatör dövüşlerini izlerken sık sık yemek yediği ifade edilir. Yine böyle bir günde, Neron hayatında ilk kez yediği bir tatlı ile karşılaşır. Saray aşçılarından biri, dağın zirvesinden topladığı karın üzerine bal ve meyveler ekleyerek imparatora sunar. Neron, tatlıyı öyle beğenir ki ertesi gün tüm köleleri dağın zirvesine kar toplamaya gönderir. Elbette bu olay dondurma hakkında anlatılan tek hikaye değildir.
Uzak Doğu’da ortaya çıktı

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    İtalyan gezgin Marco Polo'yu tanımayan yoktur herhalde… İtalyan gezginin, 13. yüzyılda Çinlilerden buz ve süt karışımıyla hazırladıkları tatlıyı öğrendiği ve bu tarifi ülkesine taşıdığı öne sürülür.
Uzak Doğu’da ortaya çıktı İtalyan gezgin Marco Polo'yu tanımayan yoktur herhalde… İtalyan gezginin, 13. yüzyılda Çinlilerden buz ve süt karışımıyla hazırladıkları tatlıyı öğrendiği ve bu tarifi ülkesine taşıdığı öne sürülür.
Avrupa’da çok sevildi

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Fransa'nın başkenti Paris'te 1650'li yıllarda yaklaşık 250 dondurmacı olduğu kaynaklarda belirtiliyor.
Avrupa’da çok sevildi Fransa'nın başkenti Paris'te 1650'li yıllarda yaklaşık 250 dondurmacı olduğu kaynaklarda belirtiliyor.
ABD’ye ulaştı

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    1851 yılında ise ABD'de Jacob Fussel isimli bir tatlıcının dondurma sattığı anlatılır.
ABD’ye ulaştı 1851 yılında ise ABD'de Jacob Fussel isimli bir tatlıcının dondurma sattığı anlatılır.
İstanbul’da da beğenildi

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    1800'li yılların sonlarında ise dondurmanın İstanbul'da yapılmaya başladığı, zamanla ise Anadolu'ya yayıldığı yemek kültürüyle ilgili yazılan kitaplarda yer alıyor.
İstanbul’da da beğenildi 1800'li yılların sonlarında ise dondurmanın İstanbul'da yapılmaya başladığı, zamanla ise Anadolu'ya yayıldığı yemek kültürüyle ilgili yazılan kitaplarda yer alıyor.
Teknolojinin etkisi büyük

                                    
                                    
                                    
                                    1900'lü yılların başında ise dondurma makinesinin icadıyla birlikte, söz konusu bu soğuk tatlı daha geniş kitlelere yayılmaya başladı.
Teknolojinin etkisi büyük 1900'lü yılların başında ise dondurma makinesinin icadıyla birlikte, söz konusu bu soğuk tatlı daha geniş kitlelere yayılmaya başladı.
Evde dondurma nasıl yapılır?

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    5 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
2 adet tek içmelik salep
1 adet damla sakızı



Damla sakızı ve sütü bir tencereye alıp kaynayıncaya kadar karıştırıyorsunuz. Ardından sütün içine salep ve şekeri ekleyip yaklaşık on dakika daha kaynatıyorsunuz. Ardından karışımı soğuğa dayanıklı bir kasenin içine alıp, bekletiyorsunuz. Oda sıcaklığına ulaşan karışımı buzluğa kaldırıyorsunuz. Birer saat arayla dondurmanızı iyice karıştırıyorsunuz. Bu işlemi beş kez tekrar ediyorsunuz. Sonraki beş saat boyunca ise dondurmayı bir daha karıştırmıyorsunuz. Toplamda on saat bekleyen dondurmanızı dilediğiniz şekilde süsleyip ikram edebilirsiniz.Evde dondurma yapmak bu kadar basit.
Evde dondurma nasıl yapılır? 5 su bardağı süt 1 su bardağı toz şeker 2 adet tek içmelik salep 1 adet damla sakızı Damla sakızı ve sütü bir tencereye alıp kaynayıncaya kadar karıştırıyorsunuz. Ardından sütün içine salep ve şekeri ekleyip yaklaşık on dakika daha kaynatıyorsunuz. Ardından karışımı soğuğa dayanıklı bir kasenin içine alıp, bekletiyorsunuz. Oda sıcaklığına ulaşan karışımı buzluğa kaldırıyorsunuz. Birer saat arayla dondurmanızı iyice karıştırıyorsunuz. Bu işlemi beş kez tekrar ediyorsunuz. Sonraki beş saat boyunca ise dondurmayı bir daha karıştırmıyorsunuz. Toplamda on saat bekleyen dondurmanızı dilediğiniz şekilde süsleyip ikram edebilirsiniz.Evde dondurma yapmak bu kadar basit.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >