DSÖ duyurdu: COVID-19 salgını artık küresel acil durum değil

DSÖ
DSÖ

Dünya Sağlık Örgütü COVID-19 salgının artık küresel bir sağlık acil durumu oluşturmadığını açıklarken bunun bir ilerleme işareti olduğunu, fakat acil durum teşkil etmese de COVID-19'un varlığını sürdüreceğine ifade etti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) koronavirüsün artık küresel bir acil durum olarak nitelendirilmediğini duyurdu. DSÖ, Güneydoğu Asya ve Orta Doğu'daki vakalarda son zamanlarda görülen artışlara dikkati çekti.

"Küresel acil durumun sona erdiğini ilan ediyorum"

Acil durum aşaması sona ermiş olsa da pandeminin sona ermediği belirtildi. BM'nin sağlık kurumu, her hafta binlerce insanın virüsten ölmeye devam ettiğini söyledi.

DSÖ Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Büyük bir umutla koronavirüsün küresel bir sağlık acil durumu olarak sona erdiğini ilan ediyorum." dedi.

"Koronavirüs tehdidinin sona erdiği anlamına gelmez"

Ghebreyesus, "Bu, koronavirüsün küresel bir sağlık tehdidi olarak sona erdiği anlamına gelmez" diye ekledi. DSÖ, 30 Ocak 2020'de koronavirüsü uluslararası bir kriz olarak ilk kez ilan ettiğinde, henüz hastalığı adlandırmamıştı.

Vaka ve aşı olanların sayısı

Üç yıldan uzun bir süre sonra, virüs dünya çapında tahmini 764 milyon vakaya neden olurken, yaklaşık 5 milyar insan en az bir doz aşı yaptırdı.

  • Ne olmuştu?
  • DSÖ, 30 Ocak 2020'de salgın nedeniyle 'küresel acil durum' ilan etmiş, 11 Şubat 2020'de yeni tip koronavirüse "COVID-19" adının verildiğini açıklamıştı.
  • Üç yılı aşkın sürede dünya çapında 6,9 milyon kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan COVID-19 salgınının 'küresel acil durum' ilan edilmesi söz konusu halk sağlığı tehdidiyle uluslararası düzeyde mücadele edilmesine odaklanılmasına yardımcı olmuş, aşı ve tedavi konularında işbirliği yapılmasını da teşvik etmişti.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >