DSÖ'den dezenfektanlı temizliğe ilişkin açıklama: Etkili değil

Arşiv
Arşiv

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), koronavirüsten korunmak için kapalı mekanlarda yaygın olarak kullanılan dezenfektan püskürtme veya ilaçlama işlemlerinin COVID-19'a karşı etkili olmadığını açıkladı. DSÖ ayrıca, caddelere dezenfektan püskürtmenin de etkili bir yöntem olmadığını belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) mekanlarda yaygın olarak kullanılan koronavirüs önlemleriyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamaya göre, koronavirüsten korunmak için kullanılan bu yöntem, dezenfektanın etki alanının dışında gerekli etkiyi göstermiyor, bunun da ötesinde gözlere, solunum sistemine zarar verebiliyor ve cildi tahriş edebiliyor.

Temizlik dezenfektanlı bezle yapılmalı

Bir takım yüzeyleri dezenfekte etmek gerektiğinde bunun dezenfektanlı bezlerle yapılmasının daha iyi olacağı belirtilen açıklamada, bu işlemden önce ise bir fırça veya ıspatula ile organik kir kalıntılarının kaldırılması gerektiği hatırlatıldı.

Dezenfektan çamurla temasında etkisini yitiriyor

Dezenfektanların çamurla temas ettiklerinde etkisini yitirdiklerinden dolayı caddelerde kullanılmasını da önermediğini vurgulayan DSÖ, "Bu maddelerin insanlara püskürtülmesi (örneğin koridor ya da çeşitli odalarda) kesinlikle önerilmiyor. Bu fiziki ya da psikolojik açıdan zararlı olabilir ve virüsü taşıyan bir kişinin enfeksiyonu damlacık yoluyla ya da doğrudan temasla yaymasını azaltmaz" ifadelerini kullandı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >