DSÖ'den uyarı: Pandemi bitmedi, yeni varyantlar çıkabilir

Arşiv
Arşiv

Son dönemde yapılan birçok araştırma koronavirüsün yeni varyantı Omicron’un salgının sonunu getireceğini söylüyordu. Ancak DSÖ direktörü “Salgın bitmeye yakın değil, Omicron'un da hastanelik ettiği ve ölüme yol açtığı gerçeği unutulmamalıdır” uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün Cenevre’deki genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Omicron varyantının COVID salgınının sonu olacağına dair iddiaların doğru olmadığını söyledi.

Omıcron da hastanelik ediyor

“Salgın hiç de bitmeye yakın değildir” diyen Ghebreyesus, bu varyantın öncekiler kadar şiddetli olmasa da sanıldığı gibi hafif bir hastalık da olmadığını ifade etti. Ghebreyesus, “Hata yapmayın. Omicron da hastanelik ediyor ve ölümlere yol açıyor. Ayrıca daha az şiddetli vakalar da sağlık kurumlarının tıkanmasına yol açabilir” dedi.

BM yetkilisi, Omicron’un son varyant olmayacağını, başka varyantlar da çıkabileceğini dile getirdi.

Yeni aşı formülleri geliştiriliyor

Aşıların Omicron'a karşı güncellenmesi konusunda da önemli bilgiler paylaşan Ghebreyesus, "Omicron ve sonraki varyantlara karşı yeni aşı formüleri geliştirilmekte ve etkililik oranına dair değerlendirmeler yapılmaktadır" şeklinde konuştu. Ghebreyesus, aşıya erişimde eşitsizliğin Covid-19 ile mücadeleyi olumsuz etkilediğinin altını çizerek, "Mevcut durumu değiştirmezsek aşı eşitsizliğinde daha yıkıcı bir döneme gireceğiz" dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >