DSÖ'ye tepkiler büyüyor: Trump'tan sonra Almanya da 'soruşturulsun' dedi

Almanya’dan Trump’a "DSÖ soruşturulsun" desteği
Almanya’dan Trump’a "DSÖ soruşturulsun" desteği

Koronavirüs salgınında yeterince önlem almadığı yönündeki tartışmalarla gündemden düşmeyen Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) ABD Başkanı Trump'tan sonra bir eleştiri de Almanya'dan geldi. Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, "DSÖ’ye verilen paranın nereye gittiğini bulmamız gerek" açıklamasını yaptı.

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, ABD Başkanı Donald Trump’ın DSÖ’ye yönelik eleştirisini destekleyerek "DSÖ’ye verilen paranın nereye gittiğini bulmamız gerek" açıklamasını yaptı.

"Krizden sonra DSÖ hakkında konuşmalıyız"

Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada Spahn, ülke ismi vermeden DSÖ’nün "Bu ülkelere daha az bağımlı olması gerektiğini" ifade etti. Bakan Spahn aynı zamanda, “İlk olarak krizle başa çıkmalıyız ve sonrasında DSÖ hakkında konuşmalıyız” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

  • ABD’nin, DSÖ’nün yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadelesi ve örgütün Çin ile ilişkilerini incelediğini belirten Trump, bu araştırma sonucunda bir dizi sonuca vardıklarını söylemişti.
  • Trump, DSÖ’nün Vuhan’daki durumu yeterince incelemediğine işaret etmiş "DSÖ, 2019 Aralık ve hatta daha öncesinde Vuhan’da bir virüsün yayıldığına dair haberleri göz ardı etmiştir" ifadesini kullanmıştı.
  • DSÖ’nün 30 Aralık 2019 tarihinden itibaren Çin basınındaki haberlere de dayanarak virüs konusunda kesinlikle bilgi sahibi olduğuna değinen Trump, "31 Aralık’ta Tayvanlı yetkililer, DSÖ ile virüsün insandan insana bulaştığına dair iletişime geçti. Ancak DSÖ bu kritik bilgiyi dünyanın geri kalanıyla paylaşmamayı tercih etti. Belki de bunun siyasi nedenleri vardı" değerlendirmesinde bulunmuştu.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >