Dünya, Başkan Biden'a tebrik mesajları yağdırdı

Başkan Joe Biden ve eşi Dr. Jill Biden
Başkan Joe Biden ve eşi Dr. Jill Biden

Yemin ederek görevine başlayan Başkan Biden'a Avrupa Birliği (AB), NATO, birçok Avrupa ülkesi ve İsrail'den tebrik mesajları geldi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter hesabından İngilizce yaptığı açıklamada, "Joe Biden ve (ABD Başkan Yardımcısı) Kamala Harris'e, Amerikan halkı için bu en önemli günde en iyi dileklerimi iletiyorum. Paris Anlaşması'na hoş geldiniz" ifadeleriyle seslendi.

"İsrail ABD'nin en iyi dostu"

İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin, yayınladığı mesajda, İsrail'in ABD'nin "en iyi dostu" olduğunu ve iki ülke arasındaki bağların siyasi partilerin ötesine geçtiğini dile getirdi. Başbaşkan Netanyahu ise görüntülü mesajında, Biden ile uzun yıllara dayanan "sıcak" dostluklarının olduğunu belirtti.


AB: ABD umutlarını ciddiye alan liderler hak ediyor


AB Konseyi Başkanı Charles Michel, mesajında, "Her ülkede olduğu gibi ABD halkı da umutlarını ve endişelerini ciddiye alan liderler hak ediyor. Başkan Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in tam da bunu yapacağına inanıyorum" ifadesini kullandı.

"Başkan Biden ile birlikte çalışmak ve kendisini bu yıl Brüksel'deki NATO Zirvesi'nde ağırlamak için sabırsızlanıyorum" diyen

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise yazılı açıklamasında, Biden ve yardımcısı Harris'i tebrik ederek, "Bugün transatlantik ittifakı için yeni bir dönemin başlangıcı" ifadesine yer verdi.

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi de Biden'ı tebrik etti

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, bugün görevlerine başlayan ABD Başkanı Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'ı tebrik etti.

Kılıç paylaşımında, "Bu yeni yönetimin, bölgesel uluslararası barış ve güvenliğe daha iyi hizmet etmek için yeni müttefiklikler kurarken, ABD'nin uzun süreli müttefikleri ile ilişkilerini güçlendirme aklı selimini göstereceğini umuyorum" ifadesini kullandı.

Almanya'dan 'demokrasi' vurgusu

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, bir video mesaj yayımladı.

"Bugün demokrasi için iyi bir gün" diyen Steinmeier, şöyle devam etti:

Amerika'nın kurumsal dokusunu bozma yönündeki girişimlere rağmen, seçim görevlileri, valiler, yargı ve Kongre güçlü olduklarını kanıtladı. Bugün, Joe Biden'ın başkan olarak yemin etmesi ve Beyaz Saray'a gidecek olmasıyla büyük bir rahatlama hissediyorum. Almanya'da bu hisleri çok fazla insanın paylaştığını biliyorum.

İngiltere: Dört gözle bekliyoruz

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, parlamentoda yaptığı konuşmada "Biden ve yeni yönetimiyle birlikte çalışmayı, ülkelerimiz arasındaki ortaklığı güçlendirmeyi, iklim değişikliğini ele almaktan, pandemiden çıkışa ve transatlantik güvenliği güçlendirmeye uzanan ortak önceliklerimiz üzerine çalışmayı dört gözle bekliyorum" dedi.

İran: ABD sadece kendini iyileştirebilir

Öte yandan Tahran, Biden'ı Trump'ın tek taraflı olarak çekildiği nükleer anlaşmaya geri dönmeye çağırdı. İran Dışişleri Bakanlığı ise Biden'ın 'ülkeyi onarma ve iyileştirme' sözü verdiği yemin töreni konuşmasından sonra bir tweet paylaşarak, "Dünya şunu biliyor ki, ABD'yi sadece kendisi onarabilir- sadece sözlerle değil, eylemlerle" ifadelerini kullandı.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise ABD'yle silah kontrolü anlaşmasını korumayı istediklerini söyledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >