Dünya Ekonomik Forumu’na bu yıl birçok lider katılmayacak

Arşiv
Arşiv

İsviçre'nin kayak merkezi Davos'ta 22-25 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek Dünya Ekonomik Forumu’na bu yıl az sayıda lider katılacak. Davos’ta ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Theresa May’in koltukları boş kalacak.

İsviçre'nin Davos kentinde 22-25 Şubat tarihleri gerçekleşecek Dünya Ekonomik Forumu bu yıl ticaret savaşları, uluslararası siyasetteki gerginlikler, Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılma süreci (Brexit) ve dünya ekonomisini durgunluğa sürüklemesinden endişe edilen ekonomik büyümedeki yavaşlama gibi kilit konuların gölgesinde düzenleniyor.

Üç gün sürecek oturumlara dünyanın dört köşesinden üç binin üzerinde iş adamı, ülke lideri ve sivil kuruluş temsilcisinin katılması bekleniyor.
Üç gün sürecek oturumlara dünyanın dört köşesinden üç binin üzerinde iş adamı, ülke lideri ve sivil kuruluş temsilcisinin katılması bekleniyor.
  • Bu yılki zirve "Küreselleşme 4.0: Dördüncü Sanayi Devrimi Çağında Küresel Yapıyı Şekillendirmek" teması ile düzenlenecek. 300'den fazla oturumun yapılacağı etkinlikte iklim değişikliği tehdidinin de gündeme alınacağı belirtiliyor.

Trump, May, Macron zirveye katılmayacak

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) bütçe tasarısı üzerindeki anlaşmazlık nedeniyle hükümetin kepenk kapatması üzerine Başkan Donald Trump'ın zirveye katılmayacağı açıklandı. 27 gündür hükümetin kapalı olduğu ABD'yi Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun temsil etmesi bekleniyor.

  • Davos'a bu yıl katılmayacak olan liderlerden biri de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron. Fransa'da akaryakıt vergisine yönelik zammın ardından başlatılan Sarı Yelekliler eylemleri nedeniyle zor günler yaşayan Macron, Davos'ta bulunmayacak.

Brexit için uygulanması konusunda Brüksel'le varılan anlaşmanın İngiliz Parlamentosu'nda reddedilmesinin ardından İngiltere Başbakanı Theresa May'in de zirveye katılmayacağı belirtildi. Brexit krizi nedeniyle güven oylamasından geçen May'in Brexit konusunda uzlaşı arayışı çabalarını sürdüreceği belirtildi.

2017'de Davos'a katılan ilk Çin Devlet Başkanı olan Şi Cinping'inse bu yıl zirveye katılmayacağı yardımcısını Davos'a göndereceği belirtildi.
2017'de Davos'a katılan ilk Çin Devlet Başkanı olan Şi Cinping'inse bu yıl zirveye katılmayacağı yardımcısını Davos'a göndereceği belirtildi.

Almanya Başbakanı Merkel zirveye katılacak

Bu seneki Davos'a dünya lideri arasından katılımın az olacağı belirtiliyor. G7 ülkeleri arasında sadece Almanya Başbakanı Angela Merkel, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ve İtalya Başbakanı Premier Giuseppe zirvede yer alacak.

Zirvede Türkiye'yi kim temsil edecek?

İsrail'in eski cumhurbaşkanlarından Şimon Peres ile 2009 yılında Davos'ta yaşadığı "One minute" krizinden bu yana Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Davos Zirvesi'ne katılmıyor. Forumda Türkiye'yi bu yıl Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın temsil etmesi bekleniyor.

Liderler düzeyindeki düşük katılımın, uluslararası arenada başka liderlerin kendisini göstermesi için fırsat olabileceği belirtiliyor.

Bu yılki Davos, Brezilya'nın yeni Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun katıldığı ilk önemli uluslararası etkinlik olacak.
Bu yılki Davos, Brezilya'nın yeni Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun katıldığı ilk önemli uluslararası etkinlik olacak.

Davos buluşmasına kimler katılır?

İsviçre'nin mutena kış sporları merkezlerinden Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nun yıllık toplantılarına forumun üyesi ve finansörü olan bin özel şirketin yönetim kurulu başkanlarıyla, ‘seçkin' politikacılar, bilim insanları, sivil toplum örgütleri ve din adamlarıyla medya temsilcileri katılırlar.

Dünya Ekonomik Forumu İsviçre'nin kayak merkezi Davos'ta düzenleniyor.
Dünya Ekonomik Forumu İsviçre'nin kayak merkezi Davos'ta düzenleniyor.

Buluşmanın resmi programına alınan 200'ün üzerindeki toplantı medyaya açık yapılır. Her yıl ocak ya da şubat ayında tekrarlanan Dünya Ekonomik Forumu sırasında gayrı resmi ikili buluşmalar da en az resmi programdaki toplantılar kadar ilgi çeker. Şirket ve devletlerin özel davetleri de güncel dünya sorunlarının tartışılması açısından önemli bir platform oluşturur.

Dünya Ekonomik Forumu'nun konuları nelerdir?

Dünya Ekonomik Forumu’nda son zamanlarda güncel ve ivedi çözüm bekleyen siyasi ve sosyal sorunlar son yıllarda daha fazla ilgi çekmeye başladı. Bütün dünyayı ilgilendiren konuların büyüteç altına alındığı buluşmanın gündeminde ticari engeller, anlaşmazlıklar, fakirlik ve çevre sağlığı gibi başlıklar ve sorunları çözüme kavuşturma imkanları ele alınır.

Karar vericiler arasındaki fikir teatisine platform oluşturan Dünya Ekonomik Forumu, küreselleşme karşıtlarının protesto gösterileri nedeniyle son derece sıkı güvenlik önlemleri altında yapılır.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >