Dünya medyası Türkiye'yi takip ediyor

Arşiv
Arşiv

Türkiye'de sandıklar açılırken dünya seçim sonuçlarını yakından takip ediliyor. Dünya medyasından öne çıkan başlıkları sizler için derledik.

The New York Times

'Erdoğan avantajını korurken Türkiye, ikinci turu oyluyor'

The New York Times "Batılı hükümetler resmiyette Türkiye seçimleriyle ilgili görüş bildirmeyecekler, ancak eğer Erdoğan kaybederse Avrupalı liderlerin mutlu olacağı herkesin bildiği bir sır" dedi. Adayların kampanya süreçlerine dikkat çekerken, Kılıçdaroğlu'nun ilk tur sonrası 'sert bir çizgi' benimsediğini yazdı.

BBC

'Yurt dışından gelen oylar kilit olacak'

İlk turda seçmen katılımının % 88.8 olmasını 'etkileyici' olarak nitelendiren BBC, yurt dışı oylarının ikinci turda önemli olacağını belirtti. Kılıçdaroğlu'nun kampanya sürecinde sıkça dile getirdiği 'Otoriter Rejim' söylemine odaklandı. "Kutuplaşmış Türkiye, geleceği konusunda keskin bir seçimle karşı karşıya" dedi.

France 24

'Daha Fazla Erdoğan'

France 24, "Seçim sonucunda sadece 85 milyonluk NATO ülkesi Türkiye'yi kimin yöneteceğine değil, ekonominin hangi yönde ilerleyeceğine, dış politikanın nasıl şekilleneceğine karar verilecek" dedi. İlk seçim sonuçlarında Milliyetçilik desteğinin beklenenden fazla olduğunu, Kılıçdaroğlu ekibinin ilk tur sonuçlarının ardından ivme kazanmakta zorlandığını aktardı.

Euronews

'Tarihi Cumhurbaşkanlığı seçiminde Türk seçmeni sandığa gidiyor'

Seçim sonuçlarının Türkiye tarihindeki önemine dikkat çeken Euronews, "Erdoğan eğer bu seçimi de kazanır ve 2028'e kadar görevini sürdürürse Türkiye'nin en uzun görevde kalan lideri olacak" dedi. Türkiye'nin İsveç'in Nato başvurusundaki vetosunu, Ukrayna tahıl krizindeki arabulucu rolünü vurgularken sonuçların Ankara'nın ötesinde etkisi olacağını yazdı.

Reuters

'Türkiye ikinci turu oyluyor, Erdoğan'ın iktidarını sürdürmek için güçlü konumda'

Ekonomik krize rağmen Erdoğan'ın ilk seçimde beklenmedik bir performans gösterdiğini, Cumhur İttifakı'nın parlamento çoğunluğunu aldığını yazdı. İlk turda Erdoğan'ın anketleri şaşırttığını ve muhalefetin atmosferini etkilediğini vurguladı.

Le Monde

'Türkiye ikinci turu oyluyor, Erdoğan iktidarını sürdürmeye hazır'

Adayların kampanya sürecine dikkat çeken Le monde, Kılıçdaroğlu'nun kampanyasını Suriyelilere odakladığını, "Avrupa'nın rahatını korumak için bu sorunlarla mücadele ediyoruz" dediğini aktardı.

The Washington Post

'Sert kampanyanın ardından bölünmüş bir Türkiye ikinci turu oyluyor'

Türkiye'nin Kuzey Suriye'deki askeri gücünü, NATO'daki etkisini ve Rusya Ukrayna savaşındaki arabulucu rolünü vurgularken Erdoğan'ın Türkiye'yi dünya sahnesinde yücelttiğini yazdı.

Al Jazeera

'Erdoğan ikinci turda önde gidiyor'

Seçim sonuçlarının sınır ötesindeki etkisine odaklanan Al Jazeera, Türkiye'nin Ortadoğu politikasının son yıllarda geçirdiği dönüşümü "pragmatik" olarak nitelendirdi. Körfez parasının merkez bankası üzerindeki etkisini aktardı. "İkinci turda Suriyelilerin geleceği belirsiz" dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >