Dünya Sağlık Örgütü tıbbi harcamalarının iki katını 'seyahate' harcıyor

WHO Genel Başkanı Tedros Adhanom
WHO Genel Başkanı Tedros Adhanom

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) son finans raporunu yayımladı. Rapora göre, WHO tıbbi harcamalarının iki katı kadarını seyahate harcıyor.

WHO 2018-2019 Program Bütçesi'nin yarı dönem finans raporunu açıkladı.

Rapora göre, WHO'nun 2018 bütçesinin sadece yüzde 4'ü tıbbi harcamalara giderken yüzde 8'i seyahat için kullanıldı.

  • Seyahat edenlerinse yüzde 45'i WHO çalışanıyken seyahat bütçesinin yüzde 55'i ise üye ülkelerin seçtiği kişilerin programlara katılımı için yapılan harcamaları kapsıyor.

WHO ve Çin arasındaki ilişkiden hoşnutsuzluk duyuluyor

WHO'nun Çin hükümeti ile olan ilişkisi özellikle koronavirüs salgını döneminde eleştirilerin odağı oldu. WHO Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus koronavirüs salgınını örtbas etmeye çalışmak ve Çin hükümetinin verdiği rakamları kullanmak ve ileri bir soruşturmaya gerek görmemekle suçlandı.

Cumhuriyetçilerin Florida Senatörü Rick Scott salı günü ABD Kongresine WHO'nun Çin'e virüsü örtbas etmek için yardım edip etmediğinin araştırılması çağrısında bulundu. Senatör ayrıca Kongre'de ABD'nin WHO'ya kaynak sağlamaya devam edip etmemesinin görüşülmesi gerektiğine dikkati çekti.

'Seyahat' eleştirileri ilk değil

  • WHO'nun seyahat harcamaları geçmişte de dikkatleri üzerine çekmişti.
  • Associated Press (AP) 2017'de WHO'nun seyahat için rutin olarak 200 milyon dolar harcadığını ortaya çıkarmıştı. AP bu rakamın AIDS, tüberküloz, sıtma gibi kamu sağlığının en büyük problemlerine ayrılan bütçeden fazla olduğunu kaydetmişti. AP'nin haberi sonrası örgütün seyahat harcamalarını kıstığı biliniyor.
  • WHO'nun, "Böyle kriz zamanlarında örgütün tıbbi harcamalarının arttırılması gerekmiyor mu?" sorusuna sessiz kaldığı ifade ediliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >