Dünya tarihine damga vuran 5 kadın siyasetçi

Margaret Hilda Thatcher
Margaret Hilda Thatcher

Dünyanın başka yerlerinde doğmuş, bambaşka ülkelerini yönetmiş ve yönetirken adını dünya tarihine kazımış 5 güçlü kadın siyasetçiyi sizler için derledik.

İşte o 5 kadın;

Margaret Thatcher (1925-2013)

                                    
                                    
                                    
                                    İngiltere’nin ilk kadın Başbakanı olan Margaret Thatcher, 20. yüzyılın en etkin siyasi figürlerinden birisidir. Düşünce olarak babasında etkilenen Margaret Hilda, zengin bir iş adamı olan Denis Thatcher ile evliydi. 1979 yılında İngiltere başbakanı olan Thatcher 1990 yılına kadar görevine devam etti. Başbakan olduğu dönemde uyguladığı politikalar nedeniyle hem büyük destek gördü, hem de ciddi bir muhalefetle karşılaştı. Kendisine takılan Demir Leydi lakabını severek benimsedi. Siyasi yaşamının sona ermesinin ardından Barones ünvanına layık görüldü. Böylece Lordlar Kamarasında siyaset yapabilecekti. Margaret Thatcher, 8 Nisan 2013 günü Londra'daki evinde felç geçirerek hayatını kaybetti.
Margaret Thatcher (1925-2013) İngiltere’nin ilk kadın Başbakanı olan Margaret Thatcher, 20. yüzyılın en etkin siyasi figürlerinden birisidir. Düşünce olarak babasında etkilenen Margaret Hilda, zengin bir iş adamı olan Denis Thatcher ile evliydi. 1979 yılında İngiltere başbakanı olan Thatcher 1990 yılına kadar görevine devam etti. Başbakan olduğu dönemde uyguladığı politikalar nedeniyle hem büyük destek gördü, hem de ciddi bir muhalefetle karşılaştı. Kendisine takılan Demir Leydi lakabını severek benimsedi. Siyasi yaşamının sona ermesinin ardından Barones ünvanına layık görüldü. Böylece Lordlar Kamarasında siyaset yapabilecekti. Margaret Thatcher, 8 Nisan 2013 günü Londra'daki evinde felç geçirerek hayatını kaybetti.
Benazir Bhutto (1953-2007)

                                    
                                    
                                    
                                    Ailesinden gelen siyaset aşkı Benazir Bhutto’yu iki kez Pakistan başbakanı yaptı. İlk başbakanlığı darbe ile düşürüldü. İkinci kez seçildiğinde ise bu sefer de yolsuzluk suçlamaları ile görevi sona erdi. Ama hakkında iddia edilen suçlamalar hiçbir zaman ispat edilemedi. 8 yıl boyunca sürgün hayatı yaşadıktan sonra ülkesine döndü. Partisinin seçim mitinginden ayrılırken bir suikast sonucunda yaşamını yitirdi.
Benazir Bhutto (1953-2007) Ailesinden gelen siyaset aşkı Benazir Bhutto’yu iki kez Pakistan başbakanı yaptı. İlk başbakanlığı darbe ile düşürüldü. İkinci kez seçildiğinde ise bu sefer de yolsuzluk suçlamaları ile görevi sona erdi. Ama hakkında iddia edilen suçlamalar hiçbir zaman ispat edilemedi. 8 yıl boyunca sürgün hayatı yaşadıktan sonra ülkesine döndü. Partisinin seçim mitinginden ayrılırken bir suikast sonucunda yaşamını yitirdi.
Eleanor Roosevelt (1884-1962)

                                    
                                    
                                    
                                    Amerika Birleşik Devletleri’nin 26. Başkanı Theodore Roosevelt yeğeni Eleanor Roosevelt, 11 Ekim 1984’te dünyaya geldi. Eleanor Roosevelt uzaktan akrabası olan Franklin Delano Roosevelt ile evlenip onu tarihin en uzun ABD başkanı olmasından etkin rol oynamıştır. Roosevelt, insan hakları konusunda yaptıkları ile dünya tarihine adını yazdırdı. BM İnsan Hakları Komisyonu’nun ilk başkanı oldu. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin yazımında oldukça etkin bir rol üstlendi.
Eleanor Roosevelt (1884-1962) Amerika Birleşik Devletleri’nin 26. Başkanı Theodore Roosevelt yeğeni Eleanor Roosevelt, 11 Ekim 1984’te dünyaya geldi. Eleanor Roosevelt uzaktan akrabası olan Franklin Delano Roosevelt ile evlenip onu tarihin en uzun ABD başkanı olmasından etkin rol oynamıştır. Roosevelt, insan hakları konusunda yaptıkları ile dünya tarihine adını yazdırdı. BM İnsan Hakları Komisyonu’nun ilk başkanı oldu. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin yazımında oldukça etkin bir rol üstlendi.
İndira Gandhi (1917–1984)

                                    
                                    
                                    
                                    Hindistan tarihinin tek kadın başbakanı olan İndira Gandhi, 2 defa (1966-77, 1980-84) başbakanlık yapmış politikacıdır. Hindistan uzun yıllar siyaset yapan Gandhi hem büyük destek gördü, hem de ciddi bir muhalefetle karşılaştı. 31 Ekim 1984'te koruması olan Sih muhafızlar tarafından Yeni Delhi'de öldürüldü. Ölümünden sonra oğlu Rajiv Gandhi en genç Hindistan başbakanı olmuştur.
İndira Gandhi (1917–1984) Hindistan tarihinin tek kadın başbakanı olan İndira Gandhi, 2 defa (1966-77, 1980-84) başbakanlık yapmış politikacıdır. Hindistan uzun yıllar siyaset yapan Gandhi hem büyük destek gördü, hem de ciddi bir muhalefetle karşılaştı. 31 Ekim 1984'te koruması olan Sih muhafızlar tarafından Yeni Delhi'de öldürüldü. Ölümünden sonra oğlu Rajiv Gandhi en genç Hindistan başbakanı olmuştur.
Kraliçe II. Elizabeth (1926- )

                                    
                                     Şubat 1952'de tahta çıkan Kraliçe II. Elizabeth İngiltere tarihinin en uzun süre tahtta kalan hükümdarıdır. 91 yaşında olan Kraliçe 2. Elizabeth, tahtta olduğu süre içinde 13'ü İngiltere'de olmak üzere kendisini hükümdar kabul eden ülkelerde 150'den fazla başbakan gördü.
Kraliçe II. Elizabeth (1926- ) Şubat 1952'de tahta çıkan Kraliçe II. Elizabeth İngiltere tarihinin en uzun süre tahtta kalan hükümdarıdır. 91 yaşında olan Kraliçe 2. Elizabeth, tahtta olduğu süre içinde 13'ü İngiltere'de olmak üzere kendisini hükümdar kabul eden ülkelerde 150'den fazla başbakan gördü.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >