Dünya tarihine damga vurmuş romanlara imza atan 7 İngiliz yazar

7 İngiliz yazar
7 İngiliz yazar

Okunulası romanlara imza atan bu yazarlar İngiliz edebiyatının gelişmesinde de büyük rol oynadılar.

1605 yılında Don Kişot'un yazılmasından itibaren başlayan modern batı romanları bu güne kadar bir hayli gelişerek ve genişleyerek geldi. Her gün binlerce yeni kitabın basıldığı günümüzde romanlara olan ilgi de gün geçtikçe büyümeye devam ediyor. Fakat bazı yazarlar var ki hem kendi ülkesinin hem de dünyanın edebiyatına yön vermiş isimler olarak öne çıkıyor. Bu yazarlardan bazıları üslubuyla öne çıkarken bazıları ise içeriğinin zenginliği ile dikkat çekiyor. Bu zamana kadar yüz milyonlarca kişiye ulaşan kitaplar yazan 7 İngiliz yazarını sizler için derledik.

Daniel Defoe

                                    
                                    1660 yılında Londra'da doğan Daniel Defoe'nin hayatındaki çeşitli güçlükler yazım hayatını da etkiledi. İngiltere Kralı 2. James'e karşı düzenlenen ayaklanmaya katıldı. Defoe, birçok mesleğe girip çıktıktan sonra (tüccarlık, fabrikatörlük, devlet memurluğu, casusluk) 40 yaşında gazetecilik yapmaya başladı. Yazdığı eserlerden en çok ilgi göreni ise 1719 yılında yayımladığı Robinson Crusoe oldu. Adada tek başına yaşam savaşı veren bir adamı anlatan bu kitap çok büyük satış rakamlarına ulaştı. Bugün de bu kitap en çok okunanlar arasında anılmaya devam ediyor. Daniel Defoe'nin yaşamındaki belki de en ilginç ayrıntı casusluk yapmış olmasıdır. Kökenleri Romanya'ya dayana Defoe'nin ailesinin onu Osmanlı geleneklerine göre yetiştirdiği iddia edilir. Defoe Osmanlı'nın üst düzey devlet adamlarına gönderdiği İngiltere hakkında bilgiler içeren mektuplarından ötürü bir kesim tarafından “casus” olarak suçlanıyor. Yaşamı boyunca siyasete derin bir ilgi duyan Defoe birçok kez hapse girip çıkmıştır.
Daniel Defoe 1660 yılında Londra'da doğan Daniel Defoe'nin hayatındaki çeşitli güçlükler yazım hayatını da etkiledi. İngiltere Kralı 2. James'e karşı düzenlenen ayaklanmaya katıldı. Defoe, birçok mesleğe girip çıktıktan sonra (tüccarlık, fabrikatörlük, devlet memurluğu, casusluk) 40 yaşında gazetecilik yapmaya başladı. Yazdığı eserlerden en çok ilgi göreni ise 1719 yılında yayımladığı Robinson Crusoe oldu. Adada tek başına yaşam savaşı veren bir adamı anlatan bu kitap çok büyük satış rakamlarına ulaştı. Bugün de bu kitap en çok okunanlar arasında anılmaya devam ediyor. Daniel Defoe'nin yaşamındaki belki de en ilginç ayrıntı casusluk yapmış olmasıdır. Kökenleri Romanya'ya dayana Defoe'nin ailesinin onu Osmanlı geleneklerine göre yetiştirdiği iddia edilir. Defoe Osmanlı'nın üst düzey devlet adamlarına gönderdiği İngiltere hakkında bilgiler içeren mektuplarından ötürü bir kesim tarafından “casus” olarak suçlanıyor. Yaşamı boyunca siyasete derin bir ilgi duyan Defoe birçok kez hapse girip çıkmıştır.
Jane Austen

                                    
                                    1775 yılında Hampshrie'da doğan Jane Austen Dünya edebiyatının en önemli kadın yazarlarından birisi olarak karşımıza çıkıyor. 1789 yılında roman yazmaya başlayan Jane Austen'ın romanları birçok kez sinemaya ve televizyon dizilerine uyarlanmıştır. Papaz olan babası tarafından evde özel olarak eğitilen Austen hayatı boyunca hiç evlenmemiş ve abisiyle beraber yaşamayı tercih etmiştir. Yazdığı romanlarında ana karakterleri her zaman kadın olarak seçen Austen kitaplarında evlilik konusunu derinlemesine işlemiştir. Özellikle “Gurur ve Önyargı” ve “Sağduyu ve Duyarlılık” kitaplarıyla kitleleri peşinden sürüklemiş olan Austen'ın günümüzde de önemli bir okuyucu kitlesi bulunmaktadır.
Jane Austen 1775 yılında Hampshrie'da doğan Jane Austen Dünya edebiyatının en önemli kadın yazarlarından birisi olarak karşımıza çıkıyor. 1789 yılında roman yazmaya başlayan Jane Austen'ın romanları birçok kez sinemaya ve televizyon dizilerine uyarlanmıştır. Papaz olan babası tarafından evde özel olarak eğitilen Austen hayatı boyunca hiç evlenmemiş ve abisiyle beraber yaşamayı tercih etmiştir. Yazdığı romanlarında ana karakterleri her zaman kadın olarak seçen Austen kitaplarında evlilik konusunu derinlemesine işlemiştir. Özellikle “Gurur ve Önyargı” ve “Sağduyu ve Duyarlılık” kitaplarıyla kitleleri peşinden sürüklemiş olan Austen'ın günümüzde de önemli bir okuyucu kitlesi bulunmaktadır.
Charles Dickens

                                    
                                    1812 yılında Portsmouth'da doğan dünyanın en önemli yazarlarından birisi olan Dickens, babasının iflas etmesi sonucu zorlu bir hayata adım attı. 12 yaşında babası, borçları yüzünden hapse atılınca okulu bırakarak boyacı ve fabrikada işçi olarak çalışmaya başladı. Aslında büyük bir felaket gibi gözüken bu olaylar onun eşsiz eserler oluşturmasına yol açtı. Sonraki yıllarda yazmaya merak salan Dickens tam 20 yıl boyunca bir gazeteyi yönetti. Çok fazla eğitim almamış olmasına rağmen hayattan aldığı tecrübeler sayesinde dünyanın en çok okunan yazarlarından birisi olmaya hak kazandı. Kendi döneminde yayımladığı romanlarıyla büyük bir üne kavuşan Dickens'ın eserleri tüm dünyada yüzlerce milyon adet satmıştır. Günümüzde de Charles Dickens'ın ünü eksiksiz bir şekilde devam etmektedir. İngiliz halkının sorunlarına ustalıkla eğilen Dickens kullandığı ironi dolu diliyle de kendini okutmayı başardı. Ülkemizde özellikle Oliver Twist, David Copperfield, Büyük Umutlar, İki Şehrin Hikayesi kitaplarıyla bilinen Dickens'ın bunlar dışında tam 11 kitabı daha bulunmaktadır.
Charles Dickens 1812 yılında Portsmouth'da doğan dünyanın en önemli yazarlarından birisi olan Dickens, babasının iflas etmesi sonucu zorlu bir hayata adım attı. 12 yaşında babası, borçları yüzünden hapse atılınca okulu bırakarak boyacı ve fabrikada işçi olarak çalışmaya başladı. Aslında büyük bir felaket gibi gözüken bu olaylar onun eşsiz eserler oluşturmasına yol açtı. Sonraki yıllarda yazmaya merak salan Dickens tam 20 yıl boyunca bir gazeteyi yönetti. Çok fazla eğitim almamış olmasına rağmen hayattan aldığı tecrübeler sayesinde dünyanın en çok okunan yazarlarından birisi olmaya hak kazandı. Kendi döneminde yayımladığı romanlarıyla büyük bir üne kavuşan Dickens'ın eserleri tüm dünyada yüzlerce milyon adet satmıştır. Günümüzde de Charles Dickens'ın ünü eksiksiz bir şekilde devam etmektedir. İngiliz halkının sorunlarına ustalıkla eğilen Dickens kullandığı ironi dolu diliyle de kendini okutmayı başardı. Ülkemizde özellikle Oliver Twist, David Copperfield, Büyük Umutlar, İki Şehrin Hikayesi kitaplarıyla bilinen Dickens'ın bunlar dışında tam 11 kitabı daha bulunmaktadır.
Aldous Huxley

                                    
                                    1894 yılında Godalming'de dünyaya geldi. Çok sayıda bilim insanı ve sanatçı yetiştiren ünlü bir aile olan Huxley ailesinden gelen Aldous Huxley, üniversitede okuduğu sıralarda kör olma tehlikesiyle karşı karşıya kalınca okulu bırakmak zorunda kaldı. Sonrasında bu tehlikeyi atlatması sonucunda başka bir okulda eğitimini tamamladı. Roman ve denemeleriyle ünlenen Huxley bunun dışında kısa hikayeler, şiir, gezi yazıları gibi birçok alanda da eserler kaleme aldı. Huxley'e ününü distopya türünün en başarılı örneği olarak gösterilen Cesur Yeni Dünya isimli romanı getirmiştir. İnsanın hayal gücünün sınırlarını zorlayan bu roman 26. Yüzyılda geçer.
Aldous Huxley 1894 yılında Godalming'de dünyaya geldi. Çok sayıda bilim insanı ve sanatçı yetiştiren ünlü bir aile olan Huxley ailesinden gelen Aldous Huxley, üniversitede okuduğu sıralarda kör olma tehlikesiyle karşı karşıya kalınca okulu bırakmak zorunda kaldı. Sonrasında bu tehlikeyi atlatması sonucunda başka bir okulda eğitimini tamamladı. Roman ve denemeleriyle ünlenen Huxley bunun dışında kısa hikayeler, şiir, gezi yazıları gibi birçok alanda da eserler kaleme aldı. Huxley'e ününü distopya türünün en başarılı örneği olarak gösterilen Cesur Yeni Dünya isimli romanı getirmiştir. İnsanın hayal gücünün sınırlarını zorlayan bu roman 26. Yüzyılda geçer.
George Orwell

                                    
                                    1903 yılında Hindistan'da doğan Orwell 1950 yılında 46 yaşındayken Londra'da hayata gözlerini yumdu. 20. Yüzyıl edebiyatının en önemli isimlerinden birisi olarak kabul edilen Orwell günümüzde de ününü kaybetmeyen kitaplara imza attı. Özellikle Stalin'i eleştirdiği Hayvan Çiftliği ve 1984 kitaplarıyla büyük bir okur kitlesine ulaşan Orwell dünya literatürüne “Big Brother” (Büyük Birader) kavramını da sokmayı başarmış önemli bir yazardır.
George Orwell 1903 yılında Hindistan'da doğan Orwell 1950 yılında 46 yaşındayken Londra'da hayata gözlerini yumdu. 20. Yüzyıl edebiyatının en önemli isimlerinden birisi olarak kabul edilen Orwell günümüzde de ününü kaybetmeyen kitaplara imza attı. Özellikle Stalin'i eleştirdiği Hayvan Çiftliği ve 1984 kitaplarıyla büyük bir okur kitlesine ulaşan Orwell dünya literatürüne “Big Brother” (Büyük Birader) kavramını da sokmayı başarmış önemli bir yazardır.
J.R.R. Tolkien
1892 yılında İngiltere'nin sömürgesi Özgür Orange Devleti'nde doğan tam adıyla John Ronald Reuel Tolkien, 1973 yılında Bournemouth'da hayatını kaybetti. J.R.R. Tolkien, banka müdürü olan babasının ölümü üzerine erken yaşta ufak bir köye taşınmak zorunda kaldı. Burada gördüğü yaşamdan çok etkilenen J.R.R. Tolkien'in eserlerinde bu dönemin izleri görülür. Birinci Dünya Savaşı'na da katılan Tolkien savaş sonrası Oxford'a yerleşmiş ve hayatının büyük bir bölümünü burada geçirmiştir. Oxford'dayken yazdığı epik-fantastik bir eser olan Hobbit kısa bir sürede büyük ilgi görmüştür. Sonrasında Yüzüklerin Efendisi serisini de kaleme alan Tolkien'in bu eserleri tüm dünyada yüz milyonlarca adet satılmıştır.
J.R.R. Tolkien 1892 yılında İngiltere'nin sömürgesi Özgür Orange Devleti'nde doğan tam adıyla John Ronald Reuel Tolkien, 1973 yılında Bournemouth'da hayatını kaybetti. J.R.R. Tolkien, banka müdürü olan babasının ölümü üzerine erken yaşta ufak bir köye taşınmak zorunda kaldı. Burada gördüğü yaşamdan çok etkilenen J.R.R. Tolkien'in eserlerinde bu dönemin izleri görülür. Birinci Dünya Savaşı'na da katılan Tolkien savaş sonrası Oxford'a yerleşmiş ve hayatının büyük bir bölümünü burada geçirmiştir. Oxford'dayken yazdığı epik-fantastik bir eser olan Hobbit kısa bir sürede büyük ilgi görmüştür. Sonrasında Yüzüklerin Efendisi serisini de kaleme alan Tolkien'in bu eserleri tüm dünyada yüz milyonlarca adet satılmıştır.
J.K. Rowling
Günümüzde en önemli edebiyatçılardan birisi olarak gösterilen Rowling, 1965 yılında Chipping Sodburry'de doğdu. Tüm dünyada milyonlarca okura sahip olan Harry Potter serisinin yazarı olan Rowling bir trende aklına gelen bu kitapları sayesinde içinde bulunduğu parasal sıkıntılardan kurtularak İngiltere'nin sayılı zenginleri arasına da girmiştir. Günümüzde Harry Potter'ın farklı alanlarda uyarlamalarına yardımcı olan Rowling'in Harry Potter serisi dışında yazdığı 4 kitabı bulunmaktadır.
J.K. Rowling Günümüzde en önemli edebiyatçılardan birisi olarak gösterilen Rowling, 1965 yılında Chipping Sodburry'de doğdu. Tüm dünyada milyonlarca okura sahip olan Harry Potter serisinin yazarı olan Rowling bir trende aklına gelen bu kitapları sayesinde içinde bulunduğu parasal sıkıntılardan kurtularak İngiltere'nin sayılı zenginleri arasına da girmiştir. Günümüzde Harry Potter'ın farklı alanlarda uyarlamalarına yardımcı olan Rowling'in Harry Potter serisi dışında yazdığı 4 kitabı bulunmaktadır.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >