Dünyaca ünlü CEO Japonya'da tutuklandı

​Renault-Nissan-Mitsubishi ittifakının Yönetim Kurulu CEO'su Carlos Ghosn
​Renault-Nissan-Mitsubishi ittifakının Yönetim Kurulu CEO'su Carlos Ghosn

Renault-Nissan-Mitsubishi ittifakının Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su

64 yaşındaki Carlos Ghosn, gerçek geliri hakkında yalan bilgi vermek suçlamasından tutuklandı.

Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance'ın Genel Başkanı Carlos Ghosn’un, Japonya’da vergi yasasını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklandığı bildirildi.

Japon televizyon kanalı NHK, 64 yaşındaki Carlos Ghosn'un Tokyo savcılığının kararıyla tutuklandığını duyurdu.

Nissan grubu, Carlos Ghosn gelirlerinin tamamını Japonya’da vergi dairesine bildirmediği yolundaki haberleri teyit etti ve Ghosn’un istifasının isteneceğini açıkladı.

Nissan’dan yapılan açıklamada, Ghosn’un şirketin parasını, kendi çıkarları için kullandığı ve yine mali konularda ciddi usulsüzlükler yaptığı bildirildi.

  • Gelen resmi rakamlara göre Ghosn, haftalık 8.500 dolar az maaş alıyor gibi görünse de bu bedeli cebine indiriyordu.

Nissan yetkililerinden açıklama geldi
Nissan yetkililerinden açıklama geldi

Şirket için yapılan bir araştırmada Ghosn ile birlikte tanıtım direktörü Greg Kelly’in mali konularda yaptıkları usulsüzlüklerin tespit edildiği belirtilen ve yine şirketin Japon yetkililerle işbirliği yapmaya hazır olduğu kaydedilen açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Soruşturma, Ghosn ve Kelly’nin aldıkları tazminatları yıllardır daha düşük bir şekilde Tokyo Borsa’sına bildirdikleri ortaya çıktı. Yönetim Kuruluna, Ghosn ve Kelly’nin görevlerine son verilmesi tavsiye edilecek. “

Volkswagen'i ilk kez geçmişlerdi

Nissan, Renault ve Mitsubishi ortaklığı global pazarlar için örnek bir birliktelik olarak tanımlanıyordu.
Nissan, Renault ve Mitsubishi ortaklığı global pazarlar için örnek bir birliktelik olarak tanımlanıyordu.

Nissan, Renault ve Mitsubishi ortaklığı, bu yılın ilk yarısında 5,54 milyon araçla, başlıca rakibi Volkswagen'i geride bırakarak dünyanın en büyük otomobil satıcısı oldu.

Ghosn'un Volkswagen ve Toyota gibi iki büyük rakibi geride bırakarak birinciliğe çıkması büyük övgü almış, ünlü CEO için "Artık otomotiv dünyasının en güçlü ismi oldu" tanımlaması yapılmıştı

Borsada hisseleri çakıldı

Ghosn'un tutuklanması, Renault-Nissan'ın hisselerini yüzde 12.8 değer kaybı yaşamasına neden olurken, şirketin hisseleri son üç yılın en düşük seviyesini görmüş oldu.

Renault hisseleri %12 düşüş yaşadı.
Renault hisseleri %12 düşüş yaşadı.

Carlos Ghosn'un görev süresi boyunca yaşadığı ilk olumsuz gelişme bu değil. Öyle ki, Ghosn'un başında olduğu Nissan'ın son 20 yılda üretilen araçlarının yetki verilmeyen kişilerce son kontrolünün yapıldığı ortaya çıkmış ve şirket bunun üzerine üretime ara vermek zorunda kalmıştı.

  • Japonya’daki 1.2 milyon aracın geri çağırılması ile sonuçlanan ve milyonlarca dolarlık zarar yaratan skandal nedeniyle o dönem Ghosn yine bir soruşturma geçirmişti.

Carlos Ghosn kimdir?

Daha önce çalıştığı şirketlerde başarılara imza atmış olan Carlos Ghosn vergi kaçırma suçlaması ile karşı karşıya
Daha önce çalıştığı şirketlerde başarılara imza atmış olan Carlos Ghosn vergi kaçırma suçlaması ile karşı karşıya


Carlos Ghosn (d. 9 Mart 1954 Porto Velho, Brezilya), Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance'ın yönetim kurulu başkanı ve CEO'su olan Lübnan asıllı Brezilyalı-Fransız iş adamı.

Carlos Ghosn, aynı zamanda Renault, Nissan ve Mitsubishi Motors'un yönetim kurulu başkanı, Renault ve eskiden Nissan'ın CEO'su ve 2013-2016 yılları arasında da AvtoVAZ'ın yönetim kurulu başkanıydı.

Ghosn, Renault'nun 1990’lı yılların sonunda şirketi karlılığa döndüren radikal yeniden yapılandırılmasının ardından Ghosn, "Le Cost Killer" olarak tanındı.

2000'lerin başlarında, otomobil endüstrisinin en agresif küçülme operasyonlarından birinin düzenlenmesi ve Nissan'ın 1999'daki iflasından kurtarılmasına öncülük etmesinden dolayı "Bay Fix It" takma adını aldı

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >