Dünyaca ünlü yönetmen kansere yenik düştü

Uzun süredir kanser hastalığıyla mücadele eden ünlü yönetmen Bernardo Bertolucci hayatını kaybetti.
Uzun süredir kanser hastalığıyla mücadele eden ünlü yönetmen Bernardo Bertolucci hayatını kaybetti.

Dünyaca tanınan başarılı yönetmen Bernardo Bertolucci 77 yaşında hayatını kaybetti. Bir süredir kanser tedavisi gördüğü bilinen İtalyan sinemasının usta ismi Bertolucci, sabah saatlerinde tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

Hem Avrupa sinemasında hem Hollywood'da çalışan yönetmen BernardoBertolucci, ''Son İmparator'' filmiyle dünya çapında bir başarıya imza atmıştı. 1940 doğumlu İtalyan yönetmen, ilk oscar ödülünü yine ''Son İmparator'' filmiyle 1988 yılında almıştı.

İtalyan yönetmen Bernardo Bertolucci, oscar ödül töreninde.
İtalyan yönetmen Bernardo Bertolucci, oscar ödül töreninde.

Tek başına İtalyan sinemasına yön veren usta yönetmen, Fransız yeni dalgı akımının da en önemli temsilcilerinden birisiydi.

Yönetmen Bertolucci'ye dünyaca tanınma fırsatı sunan, oscar ödüllü film, Son İmparator.
Yönetmen Bertolucci'ye dünyaca tanınma fırsatı sunan, oscar ödüllü film, Son İmparator.

İtalyan yönetmenin Çin’in son imparatoru Pu Yi’nin hayatını anlatan 1987 yapımı ‘Son İmparator’ isimli filmi aday gösterildiği her dalda Oscar ödülü kazanmıştı. Bertolucci, "Enİyi Yönetmen" Oscar'ını kazanan ilk İtalyan yönetmen oldu.

Hollywood Bulvarı'nda bulunan 'şöhret bulvarına' kendi isminin yazılı olduğu çerçeveyi yerleştiriyor.
Hollywood Bulvarı'nda bulunan 'şöhret bulvarına' kendi isminin yazılı olduğu çerçeveyi yerleştiriyor.

Amerikan sineması için de ayrı bir öneme sahip yönetmen Bertolucci,Paris’te Son Tango’ ve ‘Konformist’ filmleriyle de tanınıyordu

Bernardo Bertolucci.
Bernardo Bertolucci.

İtalyan yönetmen Bernardo Bertolucci kimdir?

Roma Üniversitesi’ndeki öğrenimini yarıda bırakarak, Saolo Pasolini’nin Accatone (Dilenci) 1961, filmiyle yönetmen yardımcılığına geçti. Şiirler yayımladı, TV filmleri çevirdi. Sinemada, Dostoyevski ve Borges’den yola çıkarak ruhbilimsel temalara değinmekle birlikte, toplumcu-siyasal yorumlara da geniş yer verdi.

Paris’te Son Tango filmi sinema dünyasında geniş yankılar uyandırdı. 5 saat 15 dakika uzunluğundaki Bindokuzyüz adlı üstün yapımında, İtalyan Solu’nun doğuşundan 1945’e kadar yaşadığı yetmiş yıllık serüveni sergiledi. Yine üstün bir yapım olan Last Emperor (Son İmparator) 1986, 1987 en iyi yönetmen ödülüyle birlikte 9 dalda “oscar” ödülü kazandı (1988).

Bernardo Bertolucci filmleri

Bernardo Bertolucci (d. 16 Mart 1940), İtalyan sinema yönetmeni, özellikle "Paris'te Son Tango" (Ultimo Tango a Parigi) isimli filmiyle ün yapmıştır.

Filmografi

  1. La Commare secca, 1962 (Korkunç Orakçı)
  2. Prima della rivoluzione, 1962 (Devrimden Önce)
  3. Il Canale, 1966
  4. Partner, 1968
  5. Amore e rabbia, 1969
  6. La Strategia del ragno, 1970 (Örümceğin Stratejisi)
  7. Il Conformista, 1971 (Konformist)
  8. Ultimo tango a Parigi, 1973 (Paris'te Son Tango)
  9. Novecento 1900, 1976 (1900/Bin Dokuz Yüz)
  10. La Luna, 1979 (Ay)
  11. La Tragedia di un uomo ridicolo, 1982
  12. L'Ultimo Imperatore, 1987 (Son İmparator)
  13. The Sheltering Sky, 1990 (Çölde Çay)
  14. Il piccolo Buddha, 1993 (Küçük Buda)
  15. Io ballo da sola, 1996 (Çalınmış Güzellik)
  16. L'Assedio, 1998 (Teslimiyet)
  17. Ten Minutes Older: The Cello, 2002
  18. I Sognatori, (Düşler, Tutkular & Suçlar)2003
  19. Me and You, 2012 (Ben ve Sen)