Dünyada '2020'nin kelimesi' belli oldu: Koronavirüs değil

 İngilizce sözlük Collins Dictionary
İngilizce sözlük Collins Dictionary

Dünyaca ünlü İngilizce sözlük Collins Dictionary, "tecrit" anlamına gelen 'lockdown' kelimesini 2020'nin kelimesi olarak seçtiğini duyurdu.

Dünya çapındaki süregelen pandemi süreci kullanılan kelimelere de yansıdı. Her yıl, yılın kelimesini açıklayan Dünyaca ünlü İngilizce sözlük Collins Dictionary, 2020 yılının kelimesini tecrit olarak açıkladı.

Collins, milyarlarca insanın paylaştıklarını incelediklerini belirtirken sözlükbilimciler, tecrit kelimesinin kullanımının geçen yıl sadece 4 bin iken, 2020 yılında 250 binden fazla 'tecrit' kelimesinin kullanıldığını kaydetti.

İlk 10 kelimenin 6'sı koronavirüs ile ilgili

NTV'de yer alan habere göre; en çok kullanılan on kelime arasında diğer pandemi bağlantılı kelimeler ise; Ücretsiz izin anlamına gelen furlough, sağlık alanında kilit işçi anlamına gelen key worker, kendini tecrit etme anlamına gelen self-isolate, sosyal mesafe anlamına gelen social distancing ve koronavirüs oldu.

Tecrit kelimesi ise Collins’e göre, "seyahat, sosyal etkileşim ve kamusal alanlara erişimde katı kısıtlamaların uygulanması" olarak tanımlanıyor.

Collins'e göre, George Floyd'un ABD'deki ölümünün ardından Black Lives Matter hareketi için kullanılan "BLM" kısaltmasının kullanımı % 581 artış kaydetti.

  • Geçen yılın kelimesi ne seçilmişti?
  • Collins Sözlüğü tarafından 9.5 milyar kelime arasından seçilen 'iklim grevi' (climate strike) 2019 yılının kelimesi oldu.
  • Afganistan’dan Vietnam’a kadar iklim krizine yönelik küresel eylemlerin yer aldığı, Extinction Rebellion aktivistlerinin birçok şehirde yolları trafiğe kapattığı ve Greta Thunberg ve gençlerin okulu kırarak politik eylemsizliğe karşı sokağa çıkma çağrısında bulunduğu 2019 yılında “iklim grevi” (climate strike) Collins Sözlüğü tarafından yılın kelimesi seçildi.
  • Her yıl Collins Sözlüğü’ndeki sözlük bilimciler 9.5 milyar kelimenin bulunduğu kelime kitaplığını tarıyor ve 10 yeni ve göze çarpan terimden oluşan bir liste çıkarıyorlar. 10 kelime içerisinden biri, yılın kelimesi seçiliyor. “İklim grevi” kelimesi “iklim krizine yönelik eylem alınması için insanların okul veya işe gitmeyerek mitinglere katıldığı bir protesto biçimi” olarak tanımlanıyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >