Dünyada 26 günlük buğday kaldı

Arşiv
Arşiv

Avrupa, ABD, Rusya ve Avutralya'da etkili olan kuraklık buğday üretimini olumsuz etkiledi. Dünya devlerinin elinde sezon sonu 1 aylık stok kalacağı tahmin edilirken, Türkiye'nin tahıl ambarlarında ise buğdayın yerini nohut aldı.

Hafta içi yayımlanan Uluslararası Tahıl Konseyi (IGC) raporu, buğday üretiminin küresel ölçekte 'tehlikeli' düşüşüne dikkat çekti.

42 milyon ton düşüş söz konusu

Rapordaki yer alan verilere göre, 2017-2018 sezonunda 758 milyon ton olarak gerçekleştiği ön görülen buğday üretiminin, 2018-2019 sezonunda 42 milyon ton düşüşle 716 milyon ton olması bekleniyor.

Buğday üretiminin küresel düzeyde 42 milyon ton düşmesi bekleniyor.
Buğday üretiminin küresel düzeyde 42 milyon ton düşmesi bekleniyor.
  • Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre, IGC'nin temmuz ayı raporunda bu beklenti 721 milyon tondu. IGC son son yayınladığı raporla beklentiyi 5 milyon ton daha düşürmüş oldu.

Buğday üretimindeki düşüşün nedeni ne?

Buğday üretimdeki düşüşün temel nedeni ise iklim koşulları sebebiyle aşırı sıcak ve kuru havanın olumsuz etkisi olarak gösteriliyor.

Buğdayın küresel çapta en büyük üreticileri; AB ülkeleri, Çin, Hindistan, ABD, Avustralya, Rusya ve Kanada. Üretimin çoğunluğunu ellerinde bulunduran bu ülkelerin herhangi birinde yaşanan olumsuz koşullar sebebiyle yaşanan bir düşüşte diğer ülkelerdeki üretim aradaki farkı kapatabiliyordu. Fakat son yıllarda üretimi üretimi vuran kuraklık, başta AB ülkeleri olmak üzere ABD, Avustralya ve Rusya'yı aynı anda etkiledi.

Türkiye'de buğday üretiminin 2018 yılında 19.5 milyon ton olması bekleniyor.
Türkiye'de buğday üretiminin 2018 yılında 19.5 milyon ton olması bekleniyor.

Buğday üretimi Türkiye'de de düştü

Geçtiğimiz gün Ziraat Mühendisleri Odası'nın yayınladığı raporda ise Türkiye'deki buğday üretiminde bir düşüş yaşadığına dikkat çekildi. Türkiye'nin buğday üretimi 2016 yılında 20.6 milyon ton, 2017'de 21.5 milyon ton olurken; 2018'de daralan ekim alanları, maliyetler ve doğal afetler sebebiyle 19.5 milyon ton üretim öngörüsü olarak açıklandı.

Fiyatlar düşük kaldı

IGC raporunda, geçtiğimiz sezon 266 milyon ton olarak gerçekleşen küresel buğday stoklarının, bu sezon düşerek 248 milyon ton düzzeyinde gerçekleşmesi öngörüldü.

Hatta bu sezon sonunda en büyük 8 üreticinin elinde dünya stoklarının yüzde 20'sini yani dünyanın buğday ihtiyacını yalnızca 26 gün karşılayacak stok kalacağı tahmin ediliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >