Dünyada koronavirüs selamlaşması: El sallama, dirsekle ve ayakla tokalaşma

Dünyadaki koronavirüs selamlaşmaları
Dünyadaki koronavirüs selamlaşmaları

Çin'in Vuhan şehrinden başlayıp tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs selamlaşma biçimlerini de etkiledi. Koronavirüsten korunmak için yakın temaslardan kaçınılması gereken bugünlerde Almanya Başkanı Merkel ile İçişleri Bakanı Horst Seehofer'in birbirine el sallaması, Tanzanya Devlet Başkanı John Magufuli ile misafiri politikacı Maalim Şerif Hamad’ın ayakla tokalaşması ve Dünya Sağlık Örgütü'nden Bruce Aylward'in dirsek tokuşturması oldukça dikkat çekti.

Dünyada çok sayıda kişide görülen koronavirüs endişesi sosyal hayatı da etkisi altına aldı. Temasla bulaştığı bilinen virüse karşı dünyanın pek çok yerinde alışılan selamlaşma hareketleri değişime uğradı. Avrupa'da liderler vatandaşları birbirlerini öpmemek ve sarılmamak konusunda uyardı. Dünya Sağlık Örgütü ise el sıkışmak yerine dirsek ya da ayak tokuşturmak gibi alternatif önerilerde bulundu.

Avrupa'dan Koronavirüs'ün hızla yayılması liderlerin selamlaşma hareketlerine karşı önlem almasına neden oldu. 100'den fazla vakanın görüldüğü Fransa'da Sağlık Bakanı Olivier Véran, vatandaşlarına birbirlerini gördüklerinde öpmemeleri konusunda uyarıda bulundu. Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un geçen hafta İtalya Başbakanı Giuseppe Conte'yi öpüp sarılarak selam vermesi gündem oldu.

"İtalyanlar alışkanlıklarından vazgeçmeli"

2 binden fazla vaka ile Avrupa'da virüsün en çok yayıldığı ülke olan İtalya'da da sosyal yaşama ilişkin bir uyarı yapıldı. İtalya'nın Koronavirüs Özel Komisyoncusu Angelo Borrelli, İtalyanların normalde birbirlerine sıcak karşılamalarda bulunduğunu hatırlatarak virüsün gündemde olduğu süre boyunca bundan mümkün olduğunca uzak durmaları gerektiğini söyledi.

Britanya'da ise Fransa ve İtalya kadar net bir uyarı yapılmadı. Radio 4 Today kanalında sunucunun "El sıkışmak güvenli mi?" sorusunu yanıtlayan Britanya Sağlık Kurumu'nun eski tıbbi direktörü Prof. Paul Cosford "Salgın daha ciddi boyutlara gelirse bundan bahsedebiliriz fakat şu anda hayatın normal akışında devam etmeliyiz" dedi.

İçişleri Bakanı Seehofer, Merkel'in uzattığı eli reddetti

Almanya'da ise İçişleri Bakanı Horst Seehofer uyarılara kulak vererek kendi önlemini aldı. Bir toplantıda Almanya Başbakanı Angela Merkel ile karşılaşan Seehofer, Merkel'in uzattığı eli reddederek el sallamakla yetindi.

Merkel: Doğru olan bu

Koronavirüs salgını gündemde olmasaydı 'kaba davranış' olarak görülecek olan bu hareket 150 vakanın görüldüğü Almanya'da Merkel'in hoşuna gitti. Merkel, "Doğru olan bu" dedi.

"Dirsek ya da ayak tokuşturma, el sallama"

Dünya Sağlık Örgütü'nün Pandemik Hastalık Direktörü Sylvie Brand, dirsek tokuşturma, ayak tokuşturma ya da el sallama gibi el sıkışmaya alternatif yollarla sosyal hayata devam edilmesi gerektiğini söyledi.

DSÖ'den Bruce Aylward dirseği ile tokalaşırken
DSÖ'den Bruce Aylward dirseği ile tokalaşırken

Dünya Sağlık Örgütü'nden Bruce Aylward dün bir toplantıda bahsedilen "dirsek tokuşturma"yı yaparken görülmüştü.

Tanzanya Devlet Başkanı ile muhalif politikacı Maalim Şerif Hamad'ın ayakla tokalaşması
Tanzanya Devlet Başkanı ile muhalif politikacı Maalim Şerif Hamad'ın ayakla tokalaşması

Tanzanya Devlet Başkanının koronavirüs önlemi: Ayakla tokalaşma

Tanzanya Devlet Başkanı John Magufuli, yayılmaya devam eden yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı alınan tedbirler kapsamında misafirlerini ayakla selamlamaya başladı.

Tanzanya Devlet Başkanlığı, sosyal medya hesabından, Magufuli’nin Darüsselam şehrinde kabul ettiği muhalif politikacı Maalim Şerif Hamad’la ayağıyla selamlaştığı fotoğrafları paylaştı.

Tanzanya Sağlık Bakanlığı, henüz ülkede tespit edilemeyen virüse karşı halktan sarılma ve elle selamlaşmadan kaçınmalarını istemişti.

Ne olmuştu?

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan Kovid-19'un dünya genelinde bulaştığı kişi sayısı ise 90 bini geçti. Kovid-19 salgınında 3 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >