Dünyada sağlık çalışanlarından protesto

Belçika'da sağlık çalışanlarından protesto
Belçika'da sağlık çalışanlarından protesto

Belçika Başbakanı Sophie Wilmes aracıyla Brüksel'deki Saint-Pierre hastanesine giriş yaparken, hemşireler ve acil bölümde çalışan doktorlar sırtlarını dönerek Başbakanı protesto etti. Covid-19 ile mücadele edilen şu günlerde dünyanın bir çok ülkesinde sağlık çalışanları protestolar gerçekleştirdi.

Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınının baş kahramanları olan sağlık çalışanları ülkelerindeki sağlık hizmetlerini çeşitli yöntemlerle protesto etmeye devam ediyor.

Belçika'da sağlık çalışanlarından Başbakan'a protesto

Belçika Başbakanı Sophie Wilmes, başkent Brüksel'de ziyaret ettiği bir hastanede sağlık personeli tarafından protesto edildi. Yerel basına yansıyan haberlere göre, Wilmes aracıyla Brüksel'deki Saint-Pierre hastanesine giriş yaparken, hemşireler ve acil bölümde çalışan doktorlar Başbakana sırtlarını döndü.

Sağlık çalışanları, protestoyu Wilmes'in bütçeden sorumlu bakan olduğu dönemde sağlık sektöründe yaptığı kesintilere dikkati çekmek için düzenlediklerini aktardı. Wilmes ise yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının oluşturduğu kriz ortamından sonra sağlık personeline ilişkin yeni düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirtti. Protestoyu düzenleyen temsilcilerle de görüşen Wilmes, diyaloğun önemine işaret etti.

Yunanistan'daki sağlık çalışanlarından 'sağlık sistemi protestosu'

Kovid-19 ile mücadelede dünyaya örnek olan Türkiye, bu süreçte güçlü sağlık sistemiyle öne çıkarken, Yunanistan'da sağlık çalışanları ülkedeki sağlık sisteminin kronik sorunlarını ve içinde bulundukları şartları protesto ediyor.

Yunanistan’da yayımlanan Kathimerini gazetesi, ülkedeki sağlık çalışanlarının protestosunu "Hastane çalışanları yoğun bakım yatağı ve Kovid-19 testi talep ediyor" başlığı ile duyurdu.

Yunanistan’daki Kamu Hastaneleri Çalışanları Federasyonu (POEDIN), hastane çalışanlarının sağlık sistemindeki "kronik sorunlara" ve içinde bulundukları şartlara dikkati çekmek için protesto gerçekleştireceğini açıkladı.

Federasyonun açıklamasına göre Yunanistan’da şu an sağlık alanında yapılan harcamalar, gayri safi yurt içi hasılanın yalnızca yüzde 4,7’sine tekabül ediyor. Bu rakam, artan ihtiyaçları karşılama noktasında yetersiz kalıyor.

Yunan doktorlar ve hemşireler, söz konusu rakamın AB ortalaması olan yüzde 7,5’e çıkarılmasını ve bir yılda işi bırakan ortalama 1.500 sağlık çalışanına karşılık yılda 3 bin ila 4 bin arasında çalışanın işe alınacağı bir program oluşturulmasını istiyor.

Federasyon, yaşanan bu sağlık kriziyle ilgili olarak, mevcutta 2.000 olan yoğun bakım yatağı sayısının 3.500’e çıkarılmasını, Covid-19 hastalarıyla yakın temasta olan çalışanlar için alınan önlemlerin artırılmasını, bütün çalışanlara ve hastaneye giriş yapan hastalara test yapılmasını talep ediyor.

Fransa'da sağlık çalışanları Macron'u protesto etti

Fransa'da sağlık çalışanları, yetersiz ekipman ve kötü koşullar nedeniyle Cumhurbaşkanı Macron'u alkışlarla protesto etti. Yönetim ise protestoyu destekmiş gibi gösterdi.

Koronavirüsten en çok etkilenen Avrupa ülkelerinden biri Fransa oldu.Tüm önlemlere rağmen salgının önünün alınamamasının yanında, ülkedeki en büyük problemlerden biri de sağlık çalışanlarının çalışma ortamları ve ekipman eksiklikleri.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, kötü çalışma koşullarından dolayı sağlık çalışanları tarafından alkışlarla protesto edildi. Elysee Sarayı'nın Twitter hesabından yapılan paylaşımla, yaşanan olayın Macron'a destek alkışlarıymış gibi gösterildi.

ABD'de hemşirelerden Beyaz Saray önünde protesto

Beyaz Saray önündeki Lefayette Meydanı'nda bir araya gelen Ulusal Hemşireler Birliği üyesi hemşireler, protesto gösterisinde ABD'nin çeşitli eyaletlerinde yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle yaşamını yitiren meslektaşlarının isimlerini okudu.

Gösteri esnasında sosyal mesafeye uyan ve maske takan hemşireler, maske ve eldiven gibi kişisel koruma ekipmanlarına daha çok ihtiyaç duyduklarını ve bu taleplerini Başkan Donald Trump'ın kapısında ifade etmek istediklerini kaydetti.

Ellerinde, koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren bazı hemşirelerin fotoğraflarını taşıyan hemşireler, "Ellerinizi yıkamak için kulandığınız 20 saniye, ellerinizdeki 'kahraman' kanını temizlemeyecektir" yazılı pankartlar açtı.

Gösteri esnasında konuşma yapan bazı hemşireler ise insanların hayatları uğruna kendi canlarını yok saydıklarını vurguladı.

9 bin sağlık çalışanı koronavirüse yakalandı

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezinin (CDC) açıkladığı verilere göre, ülkede 9 binden fazla sağlık çalışanına Kovid-19 tanısı konulurken, 27'si yaşamını kaybetti. Ancak Amerikan basını ve bazı hemşire birlikleri gerçek sayının bunun çok daha üstünde olduğunu, yeterli test yapılmadığını savunuyor.

Ülkede sağlık çalışanlarının yaşadığı kişisel koruma ekipman eksikliği ise sık sık gündeme geliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >