Dünyanın dönüş hızı yavaşlıyor: 1 gün 24 saatten fazla olacak

Buzulların erimesi ve gelgitler Dünya'nın dönüş hızını azaltıyor.

Gelgitler ve buzullar üzerinde araştırmalarını sürdüren bilim insanları, dünyanın dönüş hızının her yüzyılda bir saniyenin 1800'de biri oranında yavaşladığını, 200 milyon yıl içinde de bir günün 25 saat olacağını açıkladılar.

İngiltere'deki Durham Üniversitesi'ne bağlı ekibin yayınladığı araştırmalara göre; günler her asır içinde yaklaşık 2 milisaniye, her 6,7 milyon yıl içinde de 2 dakika uzuyor. Bilim insanları M.S 720-2015 yılları arasındaki Babillilerin çivi yazısı ile işledikleri kil tabletlerden antik Yunan arşivlerine, Çin almanaklarından orta çağ Avrupası ve Arap yazıtlarına kadar bir çok tarihi kaynağı ve önemli gök olaylarını inceledi.

Tüm bu araştırmalara göre Dünya'yı frenleyen en önemli etmen Ay'ın çekim gücü etkisiyle okyanuslarda gelgitler yaşanması. Ayrıca buzulların erimesi sebebiyle Dünya'nın şeklinin de değişmesi etmenler arasında önemli bir konumda yer alıyor. Ancak kısa vadede gözle görülür bir değişme olmayacağı kesin ve net bir bilgi. Dünyanın kendi ekseni etrafındaki dönüş hızı saatte 1670 km'dir.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >