Dünyanın dönüşü aniden dursa neler yaşanır?

dünya
dünya

Eğer dünyanın dönüşü aniden dursaydı yer çekiminin ortadan kalkması ve dengelerin değişmesiyle birlikte birçok farklı dönüşüm yaşanırdı.

Yüzyıllardır çeşitli araştırmalar yapılmasına rağmen hâlâ dünya hakkında bilinmeyen çok fazla gerçek var. En çok merak edilen konulardan biriyse dünyanın dönüş hızının yavaşlaması hatta dönmeyi durdurması halinde yaşanabilecekler. Peki ama dünya dönmeyi durdursa ne gibi değişimler yaşanır?

Dünyanın dönmesi, yer çekiminin oluşmasıyla doğrudan bağlantılı. Dolayısıyla tüm nesneler yer çekimi ve dünyanın dönüşüyle bu şekilde düzenli olarak kalabiliyor. Dönüş hızı yavaşladığında ve durduğunda ise insanlar dahil tüm nesneler saatte 1600 km hızla sağa sola savrulmaya başlar. Bu savrulmanın etkisiyle birlikte tüm denizler, okyanuslar ve göller taşar; çok büyük tsunamiler meydana gelir. Hatta bir sonraki evrede okyanusların kutuplara doğru ilerlemesi dünyanın yapısının tamamen bozulmasına sebep olur. Elbette bu olayların yaşanmasıyla birlikte dünyadaki tüm canlılar yaşamını yitirirdi.
Dünyanın kendi etrafındaki dönüşü 24 saat yani tam olarak bir günde tamamlanır. Eğer dünya dönmeyi bıraksaydı, kendi ekseni etrafında dönmesi tam olarak bir yılı alırdı. Elbette böyle bir senaryoda güneşin tam olarak altı ay boyunca dünyayı aydınlatacağı ve ısıtacağını da hesaba katmakta yarar var. Yılın diğer altı aylık kısmında da dünya karanlığa bürünecekti.

Diğer bir öngörü ise manyetik alanların ortadan kalkması. Bilim adamları özellikle güneş patlamalarından canlıları koruyan manyetik alanların dünyanın dönmeyi durdurmasıyla ortadan kalkacağını tahmin ediyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >