Dünyanın en büyük 7 probleminden birini çözen matematiğin taçsız kralı: Grigori Perelman

Birçok kişi tarafından dünyanın yaşayan en zeki insanı olarak kabul edilen, yüz yıldır çözülemeyen problemi çözüp bir de üstüne verilen 1 milyon doları kabul etmeyen bir dahi bir çılgın bir matematikçi...

Yıllar 2000′ i gösterdiğinde Clay Matematik Enstitüsü o güne kadar çözülemeyen ve “Bin Yılın Soruları" olarak görülen milenyum sorularının her birinin başına para ödülü koyarak resmen kamuoyuna tanıtmıştır. Ve içlerinden birisi de “Poincare Varsayımı"dır.

Henri Poincare'nin 1904′te ortaya attığı bu imkansız soruyu yıllar 2002′yi gösterdiğinde Grigori Perelman'ın çözmesi ilginç enstantaneler serisinin başlangıcı olacaktır.

Grigori Perelman St. Petersburg'daki Steklov Enstitüsü'nde Dr. (Matematik Doktoru) ünvanını sürdüğü sıralarda alanı olan topolojinin en zor sorusunun çözümünü 33 sayfalık bir makaleyle internet üzerinden kamuoyuna sunmuştur. Ancak ne yazık ki gereken saygıyı ve inancı çevresinden görmediği için bir hayli kırgındır. Bu kırgınlığı 2006 yılında layık görüldüğü Fields ödülünde nüksedecektir.



Grigori Perelman' a kimse inanmamıştır, aynı odayı paylaştığı bütün meslektaşları dahil…

2006 yılında uzmanların bile zor anladığı çözümün resmen doğruluğu onaylanmış ve kendisi o yıl içerisinde verilecek olan Fields ödüllerine layık görülmüştür. Ancak, Dr. Grigori Perelman bu ödülü reddetmiş ve Fields ödülünü reddeden ilk fani olmuştur. Aynı zamanda sorunun başına konulan 1 milyon dolarlık ödülü de reddetmiştir.

En son olarak ta 2010 yılında layık görüldüğü milenyum ödülünü de reddeden Perelman ilginçlikler silsilesine verilen parayı tekrardan kabul ederek bir yenisini eklemiştir.(Bazı yayınlarda Perelman'ın para ödülünü hiç reddetmediği de dile getirilir) Ve bu parayı matematik geleceği için kullanacağını açıklamıştır.



Annesiyle birlikte son derece basit ve sıkıntılı bir yaşam süren, odasında bir masası ve bir sandalyesinden başka eşyası bulunmayan bu dahi, aslında hiç bir zaman ünlü olmak gibi bir derde sahip olmamıştır.

Ben ünlü olmak istemiyorum. Altı üstü bir soru çözdüm ve bu kadar büyütülmesi ilginç." deyip bu sözlerin ardından St. Petersburg'daki Steklov Enstitüsü'ndeki görevinden istifa etmiştir.


Kaynak: www.matematiksel.org






Dahi matematikçi metroda böyle görüntülenmişti
Dahi matematikçi metroda böyle görüntülenmişti
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >