Dünyanın en büyük uçağı Stratolaunch'ın motorları testlerde başarılı oldu

Dünyanın en büyük uçağı Stratolaunch
Dünyanın en büyük uçağı Stratolaunch

Uluslararası uçuşa biraz daha yakınlaşan dev uçak Stratolaunch, bu hafta yeni bir test çalışmasını da geride bıraktı. Büyük roketatar uçağın turbofan motorlarının altısı açıldı ve test edildi.

Microsoft’un kurucu ekibindeki Paul Allen’in altı yıldır üzerinde çalıştığı uçak Stratolaunch, geçtiğimiz Mayıs ayında Kaliforniya’daki hangarından çıkarıldı. Hastalığı sebebiyle Bill Gates’le beraber çalıştığı Microsoft’tan ayrılarak kendine farklı bir çalışma alanı oluşturan Allen altı yıldır ''uzaya roket fırlatabilen'' dev bir uçak üzerinde çalıştı.

Fotoğraf: Dylan Schwartz.
Fotoğraf: Dylan Schwartz.


117.3 metrelik kanat açıklığı, 226 ton ağırlık

Kaliforniya eyaletinin Güneydoğu'sunda yer alan Mojave Çölü’ndeki yaklaşık 10 bin metrekarelik hangarda geliştirilen ve tüm çalışmaları burada yürütülen uçağın büyük bir merakla beklenen ilk uçuşunun 2019 yılında gerçekleştirmesi bekleniyor.

  • 117.3 metrelik kanat açıklığı ile dünyanın en büyük uçağı olmaya aday uçağın toplamda 28 adet dev tekerleği bulunuyor. 226 ton ağırlığındaki uçak sadece uzay alanında değil askeri alanda da kullanılacak. Dev uçağın taşıma kapasitesi ise 250 ton.

Fotoğraf: Dylan Schwartz.''3 aşamalı test başarıyla sonuçlandırıldı''

İlk olarak Mayıs ayında hangardan çıkarılan ve uzaya roket atması için tasarlanan uçağın turbofan motorlarının altısı açıldı ve teste tabi tutuldu. Bu test süreci üç aşamalı ilerledi. Önce kuru motor olarak adlandırılan motorları şarj etmek için ek bir güç kaynağı kullanıldı. İkinci aşamada motorlara yakıt ilavesi yaparak ıslak bir motora geçti. Sonunda her iki motoru ayrı ayrı başlattılar ve çalışıp çalışmadıklarını test ettiler. Testin sonucunda her iki motor da beklendiği gibi çalıştı ve bu tüm dünya tarafından merakla beklenen uçuş için umut oldu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >