Dünyanın en eski canlısı bulundu: Saccorhytus coronarius

Yaşamış en eski canlı
Yaşamış en eski canlı

Bilim insanları Büyük Okyanus'ta 540 milyon yıl önce yaşamış olduğuna inandıkları bir canlı türünün izine rastladılar.

İsmi Saccorhytus coronarius olan bu tuhaf canlıya ait izler Çin'in Büyük Okyanus açıklarında keşfedildi. Devasa bir ağza ve komik ve delikli bir ağız yapısına sahip olan bu tuhaf canlı Bilim-Kurgu filmlerinden fırlamış gibi görünüyor. Bu canlının şu an yaşayan tüm deniz canlılarının atasına olduğuna dair bulgular Nature dergisinde yayımlandı.

Saccorhytus coronarius adı verilen bu garip canlı Çin'de keşfedilen "son derece iyi korunmuş" mikrofosillerden tespit edildi. Araştırmacılara göre bu canlı 540 milyon yaşında ve ikincil ağızlı deniz canlıları familyasının şu ana kadar bulunmuş en ilkel örneğini temsil ediyor.İkinci ağızlı olarak tabir edilen bu familya omurgalılar da dahil olmak üzere birçok canlı türünü kapsıyor.

KOCAMAN AĞIZLARI AYNI ZAMANDA BOŞALTIM İŞLEVİ GÖRÜYOR
Shaanxi Eyaletindeki mikrofosilleri gözlemleyen bilim insanları Saccorhytus'un oldukça doğru bir portresini çizebildiler. Prof. Conway Morris yaptığı açıklamada; "Çıplak gözle incelediğimiz fosiller küçük siyah taneler gibi görünüyor, ancak mikroskop altında detay seviyesi şaşırtıcı" dedi. Denizin dibindeki kumlarda yaşamış olan bu canlı ölçümlere göre bir milimetreden daha fazla değil.

Simetrik bir gövde ile donatılmış olan bu canlı ince ve nispeten yumuşak cilt ve kaslara sahip. Araştırmacılara göre, bu tarz kaslara ve cilde sahip olması onun kaslarını büzerek hareket ettiğini gösteriyor. Ancak yine de bu canlının en şaşırtıcı özelliği vücudunun geri kalanından daha geniş ve büyük bir ağza sahip olması.

Bununla birlikte bu tuhaf canlı özel bir gelişime sahip. Embriyonun oluşması ve gelişmesi sırasında makatları ağızlarından önce oluşur. Ancak sonradan Saccorhytus'larda makat işlevini yitirir ve bu tuhaf canlılar yediklerini aynı yerden geri çıkarırlar.



Kaynak: maxisciences






Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >