Dünyanın en fazla telefon satan ikinci şirketi Huawei'nin gelişim süreci

Huawei markasının hikayesi
Huawei markasının hikayesi

1987 yılında Ren Zhengfei tarafından kurulan Çinli Huawei, 2017’nin en iyi akıllı telefonları yarışmasında üç modeliyle birden ödül alırken Eylül ayı rakamlarına göre telefon satışlarında Apple’ı geçmeyi başardı.

Emekli bir subay tarafından kuruldu

Emekli bir subay olan Ren Zhengfei tarafından kurulan Huawei, ağ ve telekomünikasyon cihazları üreterek bu cihazları Çin başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesine pazarlayıp bu ülkelere teknik destek sağlamak amacıyla kuruldu.

Ren Zhengfei.
Ren Zhengfei.

''Çinliler Büyük İşler Başarabilir'' sloganıyla yola çıkan Huawei, kurulduğundan beri en büyük çıkışını son senelerde sağladı. Asıl adı Huawei Technologies Co. Ltd. olan ancak dünyada Huawei olarak bilinen markanın merkezi ise Çin’in Shenzen şehrindedir. Çok uluslu bir şirket olan Huawei, 2012 yılında Ericsson’u geçerek dünyanın en büyük ağ ve telekomünikasyon cihazı üreticisi konumuna geldi.

  • Huawei, Çince 华为 kelimesinin İngilizce'ye çevirisidir. Huawei'nin logosu, anlamı "çiçek" olan kelimesinden esinlenilmiştir.

Apple'ı ilk kez Eylül 2017'de geçti

Ürün ve hizmetleriyle 170’den fazla ülkede mevcut olan Huawei, 2015’te cep telefonu sevkıyatlarında dünyada üçüncü sırada yer almayı başarırken Eylül 2017 rakamlara göre ise Apple’ı geçerek ikinci sıraya yerleştiği açıklandı. Rusya, Hindistan, Çin, Amerika, Almanya, İsveç, ve İngiltere olmak üzere toplam 16 Ar-Ge merkezine sahip olan şirketin bu merkezlerde yaklaşık 7000 çalışanı var. Huawei ayrıca tüketici teknolojilerine, altyapılara ve algoritma standartlarının yanı sıra 4G ve 5G wireless ağlara da odaklanıyor.

Huawei ürün direktörü Allen Wang, Apple'ı geçtiklerini iddia etiğinde birçok kişi tarafından şişirilmiş rakamlarla konuştuğu söyleniyordu.
Huawei ürün direktörü Allen Wang, Apple'ı geçtiklerini iddia etiğinde birçok kişi tarafından şişirilmiş rakamlarla konuştuğu söyleniyordu.

  • Çalışan sayısı: Dünya genelinde yaklaşık 180 bin. Ar-Ge çalışanı ise 7 bin.
    Geliştirdiği ürünler: Akıllı telefon, bulut teknolojisi, bilgisayar, şart üniteleri (powerbankler), modem.
    Piyasa değeri:7,3 milyar dolar (Mart 2017)
    Resmi site: http://www.huawei.com/en/
    En değerli marka sıralaması: 88 (Forbes, Mayıs 2017)

En hızlı büyüyen marka oldu

2016 Interbrand En İyi Global Markalara raporunda 16 sıra birden ilerleyen Huawei, marka değerini Ar-Ge ve inovasyona verdiği önemle yükseltmeyi bildi ve en hızlı büyüyen marka unvanının sahibi oldu. Marka bu kritik ilerleyişin ardından dünya sıralamasında 72. sıraya yükseldi. Huawei ayrıca 2014 yılında yine Interbrand tarafından Çin’in en iyi global markası seçilmesini de bildi.

2017'nin cihazlarına damga vuran 3 Huawei ürünü: Huawei P10, Watch 2 ve Honor 8 Pro.
2017'nin cihazlarına damga vuran 3 Huawei ürünü: Huawei P10, Watch 2 ve Honor 8 Pro.

Lionel Messi'yi küresel reklam yüzü yaptılar

Mart 2016’ya gelindiğinde iyice büyüyerek kendini tüm dünyaya kanıtlamayı başaran marka, yeni küresel reklam yüzü olarak dünyanın en iyi futbolcusu Lionel Messi’yi seçti. Bu işbirliği hakkında Huawei’den şöyle bir açıklama yapılmıştı: ''Messi’nin mükemmeliyetçi oyun ve tutkulu mücadele anlayışı ile Huawei’nin inovasyon odaklı kusursuz iletişim anlayışı, bu büyük işbirliği özelinde bir araya geliyor.''

Markanın reklam yüzü olan ve milyonları kendine hayran bırakan Lionel Messi, markaya büyük bir katkı sağladı.
Markanın reklam yüzü olan ve milyonları kendine hayran bırakan Lionel Messi, markaya büyük bir katkı sağladı.

Galatasaray ve Türk Telekom'a forma ana sponsorluğu

Futbolda ülkemizin en başarılı takımı Galatasaray’ı seçerek 2014 yılında forma ana sponsoru olan Huawei, basketbolda da Türk Telekom’a 2015 yılında forma ana sponsoru oldu. Şirket ayrıca 4 yıldızlı Galatasaray’a sponsor olmakla kalmayarak takıma özel Huawei G7 telefonunu üretti.

Galatasaray'a özel olarak telefon üreten marka bu modelin arka kapağına ise Taçsız Kral Metin Oktay'ın görselini yerleştirdi.
Galatasaray'a özel olarak telefon üreten marka bu modelin arka kapağına ise Taçsız Kral Metin Oktay'ın görselini yerleştirdi.

Huawei tarafından üretilen telefon modelleri:

Huawei U8850 Vision, Huawei Ascend D2, Huawei Ascend G7, Huawei Ascend G300, Huawei Ascend G301, Huawei Ascend G330, Huawei Ascend G350, Huawei Ascend G510, Huawei Ascend G600, Huawei Ascend D1 Quad XL, Huawei Ascend G610, Huawei Ascend G615/Honour 2, Huawei Ascend P1, Huawei Ascend P2, Huawei Ascend P6, Huawei Ascend P7, Huawei Ascend Mate, Huawei Ascend Mate 7, Huawei Ascend Mate 8, Huawei Ascend Mate 9, Huawei Ascend W1, Huawei Ascend W2, Huawei Ascend Y 100, Huawei Ascend Y 200, Huawei Ascend Y 201 pro, Huawei Ascend Y 300, Huawei Ascend Y 511, Huawei G8, Huawei Honour, Huawei IDEOS X3, Huawei IDEOS X5, Huawei P8, Huawei P8 Lite, Huawei P9, Huawei P9 Lite, Huawei P9 Max, Huawei Sonic, Huawei U 8230, Huawei Vision

Tablet modelleri ise şunlar:

MediaPad, MediaPad 7 lite, MediaPad 10 FHD

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >