Dünyanın en genç başbakanı Finlandiya'da Sanna Marin oldu

Finlandiya'da başbakan olan 34 yaşındaki Sanna Marin
Finlandiya'da başbakan olan 34 yaşındaki Sanna Marin

34 yaşındaki Finlandiya'nın Ulaştırma Bakanı Sanna Marin, Sosyal Demokrat Parti'nin lideri olarak seçilerek 'dünyanın en genç başbakanı' unvanını aldı. Aynı zamanda Finlandiya'da üçüncü kadın başbakan oldu. Marin'in önümüzdeki hafta yemin etmesi bekleniyor.

The Guardian'da yer alan habere göre, partisi hükümetteki koalisyonun 5. en büyük partisi olan Marin görev başına geçtiğinde dünyanın en genç başbakanı olmuş olacak.

Önümüzdeki hafta yemin etmesi bekleniyor

Marin aynı zamanda Finlandiya'nın üçüncü kadın başbakanı oldu. Marin'in önümüzdeki hafta yemin etmesi bekleniyor.

Finlandiya'da Nisan seçiminde Sosyal Demokrat Parti hükümetteki koalisyonun en büyük partisi olarak seçildi.

Başbakan Antti Rinne, Perşembe günü koalisyon hükümetinin kendisine yönelik güveni kaybettiğini açıklamasının ardından istifa etmişti.

"Hiçbir zaman yaşım ve cinsiyetimi düşünmedim"

İstifanın ardından partisinin başbakan seçtiği 34 yaşındaki Marin,"Hiçbir zaman yaşım ve cinsiyetim hakkında düşünmedim. Siyasete girme sebeplerimi ve seçmenin güvenini almış olmamı önemsiyorum" dedi.

Hükümet ortağı dört parti de kadın liderler var

Finlandiya’da hükümet ortağı diğer dört parti de kadınlar tarafından yönetiliyor: Sol İttifak’ta 32 yaşındaki Anderson, Yeşil Birliği’nde 34 yaşındaki Ohisalo, Merkez Parti’de 32 yaşındaki Kulmuni ve İsveç Halk Partisi’nde ise 55 yaşındaki Henriksson.

Dünyadaki diğer genç yöneticiler

Dünyanın bu makamdaki diğer genç yöneticileri arasında Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern (39), Ukrayna Başbakanı Oleksiy Honcharuk (35) ve 35 yaşında olduğu tahmin edilen Kuzey Kore Lideri Kim Jong-Un sayılıyor.

Sanna Marin kimdir?

16 Kasım 1985 doğumlu olan Sanna Marin, 27 yaşında Finlandiya'nın Pirkanmaa bölgesinin merkezi sayılan Tampere'nin Şehir Konseyi üyeliğine seçildi. 2015 yılından beri parlamento üyesi olan Marin, Ulaştırma Bakanlığı görevini de 6 Haziran'dan beri sürdürüyordu.

Sanna Marin Finlandiya'nın Ulaştırma Bakanı olarak görev yapıyordu
Sanna Marin Finlandiya'nın Ulaştırma Bakanı olarak görev yapıyordu

Devlet televizyonu YLE, Marin'in bekâr bir anne tarafından büyütüldüğü ve aileden üniversiteye giden ilk kişi olduğu bilgisini verdi.

Sanna Marin, evli ve Emma Amalia Marin adında bir çocuk annesi.

Finlandiya nerede?

Finlandiya ya da resmî adıyla Finlandiya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'da Baltık Denizi kıyısında bir Kuzey Avrupa ülkesi. İskandinavya yarımadasındadır, başkenti Helsinki'dir. Doğusunda Rusya, kuzeyinde Norveç ve batısında İsveç yer alır.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >