Dünyanın en güçlü 15 ordusu

Sıralama kriterlerine göre ABD listede birinci sırada yer aldı.
Sıralama kriterlerine göre ABD listede birinci sırada yer aldı.

Dünyanın en güçlü orduları sıralandı. Mevcut silah çeşitliliği, nüfus sayısı, savunma bütçesi gibi kriterlerin göz önünde tutulduğu listenin ilk sırası ABD'nin, ikinci sırası Rusya’nın olurken Türkiye, dokuzuncu sırada yer aldı.

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türk ordusuna yönelik şu ifadeleri kullanmıştı:

  • “Zaferleri ve geçmişi insanlık tarihi ile başlayan, her zaman zaferle beraber uygarlık ışıklarını taşıyan kahraman Türk ordusu! Memleketini en buhranlı ve güç anlarda zulümden, felâket ve sıkıntılardan ve düşman saldırısından nasıl korumuş ve kurtarmış isen, cumhuriyetin bugünkü verimli döneminde de askerlik tekniğinin bütün modern silâh ve araçları ile donatılmış bir şekilde görevini aynı bağlılıkla yapacağına hiç şüphem yoktur.”

Son yıllarda artan terör olayları ve sınırımızda yaşananlar, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılan yerli teknoloji ürünü olan silah ve ekipmanların hayati bir önem taşıdığını bir kez daha gözler önüne serdi.

TSK‘nın terör yuvalarını darmadağın ettiği, üzerinde Mustafa Kemal Atatürk‘ün imzasının bulunduğu SOM isimli füzelerden, Atak helikopterine ve Koral milli elektronik harp sistemine kadar onlarca farklı araç geliştirilmeye devam ediliyor.

Türkiye yaptığı milli yatırımlarda silahlı İHA ve akıllı mühimmatını üreten 6 ülkeden biri haline geldi. Baykar Makina Teknik Müdürü ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, savaş uçaklarının İHA'lara dönüştüğünü, bundan sonra yapılacak bütün savaş uçaklarının insansız olacağını ifade etmişti.

Teknolojilerin temelinde savunma sanayinin yattığını dile getiren Bayraktar, milli sistem ve teknolojilerin kritik önemini vurgulamıştı.

Ülkenin bağımsızlığı ve müreffeh olması için milli yazılım ve teknolojilere ihtiyaç olduğunu belirten Bayraktar, şunları kaydetmişti:

  • "Bugün yurt dışından gidip insansız hava aracını (İHA) aldınız. Bu noktada uçağınızda beyni olan bilgisayarın içindeki yazılım sizin değil. En gelişmiş uçağı aldığınız zaman, o bilgisayar içinde ne yazılım varsa o hükmediyor uçağa. Ülkeniz yüksek teknolojik ürünleri üretmezse müreffeh olamıyor. Sadece üretmeniz değil teknolojik ürünleri tasarlıyor da olmanız gerekiyor."

Türk ordusu yapılan yatırımlarla birlikte her geçen gün caydırılığını artırıyor.

Business Insider sitesinin, silah çeşitliliği, nüfus sayısı ve ülkelerin savunma için ayırdığı bütçelerin kriter olarak sayıldığı listede dünyanın en güçlü 15 ordusu yer aldı. Türkiye dünyanın en güçlü orduları karşısında 9. sırada yer aldı.

Dünyanın en güçlü 15 ordusu
Dünyanın en güçlü 15 ordusu
Kaynak: Sputniknews


Listenin ilk on beş sırasına yerleşen en güçlü ordulara sahip olan ülkeler ve ayrı göstergelere göre lider konumundaki devletler.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >